Konanie v prípade blokády Suezskeho prieplavu nákladnou loďou súd odročil

Správy Svet

30.5.2021 (Webnoviny.sk) – Egyptský súd prerušil konanie v prípade mohutnej nákladnej lode Ever Given, ktorá pred pred dvomi mesiacmi takmer týždeň zablokovala Suezský prieplav. Tento krok by mal poskytnúť viac času na rokovania o finančnej kompenzácii medzi správou prieplavu a majiteľom plavidla.

Správa Suezského prieplavu najprv požadovala kompenzácia vo výške 916 miliónov dolárov, neskôr túto požiadavku znížila na 550 miliónov.

Suma by mala pokryť náklady na záchrannú operáciu, financie za zastavenú dopravu v prieplave a tiež straty na poplatkoch za prechod kanálom počas týždňa, keď ho blokovala Ever Given.

Príliš vysoká kompenzácia

Japonský majiteľ plavidla, spoločnosť Shoei Kisen Kaisha Ltd., a poisťovne uviedli, že požadovaná výška kompenzácie je stále príliš vysoká. Predtým ponúkli odškodné 150 miliónov dolárov, čo však správa prieplavu odmietla.

Keďže súd v Ismailii odročil pojednávanie až na 20. júna, obe strany ešte majú pomerne dostatok času na mimosúdne vyriešenie sporu.

Blokáda prieplavu

Štyristo metrov dlhá a 200-tisíc ton ťažká loď sa 23. marca vzpriečila v prieplave a zasekla sa na brehu. Jej uvoľnenie okrem iného zahŕňalo flotilu silných remorkérov a bagrovacích plavidiel, ktoré odbagrovali 30-tisíc kubických metrov bahna a piesku.

Cez Suezský prieplav prechádza zhruba 12 % svetového obchodu. Podľa dát časopisu Lloyd’s List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, blokáda prieplavu denne bránila preprave tovaru v hodnote viac ako 9 miliárd dolárov.

(1 EUR = 1,2142 USD)

Viac k témam: kompenzácia, loď Ever Given, námorná záchranná služba, súdne konanie, Suezsky prieplav
Zdroj: Webnoviny.sk – Konanie v prípade blokády Suezskeho prieplavu nákladnou loďou súd odročil © SITA Všetky práva vyhradené.