Komunálne voľby v Hongkongu: Prodemokratické hnutie zaznamenalo veľký úspech

Správy Svet

25.11.2019 (Webnoviny.sk) – V nedeľňajších komunálnych voľbách v Hongkongu zaznamenalo veľký úspech opozičné prodemokratické hnutie. Aj napriek tomu, že úrady ešte rátajú hlasy, hongkonské médiá informujú o väčšinovom víťazstve prodemokratického tábora. Prodemokratickí kandidáti zatiaľ získali podľa dostupných čísel v obvodných radách 278 kresiel a propekinskí kandidáti 42. Bojovalo sa dovedna o 452 kresiel v 18 obvodných radách.

Rekordná účasť

Podľa údajov médií najväčšia propekinská politická strana utrpela svoj najväčší neúspech, pretože nevyhralo najmenej 152 z jej 182 kandidátov. Medzi neúspešnými kandidátmi bol napríklad kontroverzný propekinský poslanec Junius Ho, ktorého minulý mesiac počas kampaňovania bodli nožom.

Víťazmi z opozičného tábora boli okrem iných bývalí študentskí lídri a kandidát, ktorý nahradil aktivistu Joshuu Wonga, ktorý mal ako jediný zakázané kandidovať. Zvíťazil napríklad organizátor prodemokratických zhromaždení Jimmy Sham, ktorého minulý mesiac zbili útočníci s kladivom, i prodemokratický poslanec, ktorému počas protestov útočník uhryzol časť ucha.

Voľby zaznamenali rekordnú účasť. Svoj hlas odovzdalo 71 percent voličov, a teda viac ako 2,9 milióna z 4,1 milióna registrovaných voličov. Pre porovnanie, na rovnakých voľbách pred štyrmi rokmi sa zúčastnilo 47 percent oprávnených voličov.

Verejná podpora prodemokratických protestov

Výsledok volieb by mohol prinútiť centrálnu vládu v Pekingu premyslieť si, ako bude postupovať pri riešení nepokojov v Hongkongu, ktoré tam trvajú už viac ako päť mesiacov.

Obvodné rady majú len málo kompetencií, zväčša poradných, ale voľby sa stali akýmsi referendom o verejnej podpore prodemokratických protestov. Zo zvolených 452 členov obvodných rád 117 zasadne aj v 1200-člennom výbore, ktorý volí hongkonského správcu, čo by mohlo posilniť prodemokratické hnutie a jeho vplyv na to, kdo sa stane ďalším lídrom mesta.

Nedeľňajšie hlasovanie bolo pokojné a tento víkend bol prvým za viacero mesiacov bez akýchkoľvek stretov a násilností medzi políciou a demonštrantmi. Informácie pochádzajú z agentúry AP, webstránky www. bbbc.com a archívu agentúry SITA.

Viac k témam: komunálne voľby, protesty v Hongkongu
Zdroj: Webnoviny.sk – Komunálne voľby v Hongkongu: Prodemokratické hnutie zaznamenalo veľký úspech © SITA Všetky práva vyhradené.