Kolíková: Je dôležité, aby boli v prípade vraždy Kuciaka odsúdení tí, pri ktorých je vina jednoznačná

Slovensko Správy

15.6.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) považuje za veľmi dôležité, aby boli v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej odsúdení tí, pri ktorých je vina jednoznačná. Uviedla to na svojom profile na sociálnej sieti s tým, že je to znakom naozaj právneho štátu.

Najpodstatnejší kľúč

Kolíková vníma, aký „enormný“ náklad je na sudcoch, aby ostali nezávislí, nestranní a zároveň strávili ten obrovský tlak, ktorý je na nich prirodzene vyvíjaný.

„Chápem, že odborná, ale aj verejnosť vôbec očakáva exemplárne odsúdenie za takýto brutálny trestný čin, ktorý napokon súvisí aj s právnym štátom, so slobodou prejavu, s prístupom k informáciám, s tým, aby sa novinár nebál písať,“ skonštatovala šéfka rezortu spravodlivosti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Verejné zasadnutie na Najvyššom súde SR v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka (fotografie)

Zdôraznila však, že v konečnom dôsledku bude veľmi dôležité, aby všetci dobre rozumeli, prečo súd rozhodol tak alebo onak. „Toto považujem za ten absolútne najpodstatnejší kľúč k tomu, ak chceme hovoriť o právnom štáte a o dôvere v jeho inštitúcie,“ dodala.

Mimoriadny opravný prostriedok

Mária Kolíková vysvetlila, že od Najvyššieho súdu SR teraz môžeme očakávať, že buď potvrdí rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, alebo mu túto vec vráti. Dôvodov na to môže byť viac.

„Ak by aj došlo ku konečnému rozhodnutiu, faktom je, že je tu ešte mimoriadny opravný prostriedok, takzvané dovolanie a ja ako ministerka spravodlivosti mám oprávnenie prostredníctvom neho istým spôsobom takéto konečné rozhodnutie zvrátiť,“ napísala Kolíková.

Je podľa nej dôležité, aby minister spravodlivosti veľmi citlivo pristupoval k tomuto oprávneniu a mal by ho využiť, ak by po oboznámení sa s obsahom spisu očakával zásadne iné rozhodnutie. „Ak by som k takémuto záveru došla, dané oprávnenie by som využila,“ uzavrela.

Viac k témam: minister spravodlivosti SR, Súd v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíková: Je dôležité, aby boli v prípade vraždy Kuciaka odsúdení tí, pri ktorých je vina jednoznačná © SITA Všetky práva vyhradené.