Kolíková bola v protikorupčných opatreniach najaktívnejším členom vlády, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

Slovensko Správy

23.3.2021 (Webnoviny.sk) – V protikorupčných opatreniach bola Mária Kolíková (Za ľudí) najaktívnejším členom vlády. Na sociálnej sieti to uviedla Nadácia Zastavme korupciu (NZK), ktorá tak reagovala na informáciu, že ministerka spravodlivosti v utorok o 16:00 podá demisiu.

Prispela k obmene súdnej rady

Nadácia hodnotí na ročnej práci ministerky spravodlivosti pozitívne najmä prijatie zákona na zaistenie majetku podozrivým osobám, ktorý znemožní páchateľom, aby ho prepísali na blízkych skôr ako prepadne štátu.

Kolíková podľa NZK prispela k obmene členov súdnej rady, ktorá funguje pri kontrole sudcov a ich rozhodnutí efektívnejšie. Položila aj základy pre vznik Najvyššieho správneho súdu a usilovala sa o reformu justície cez takzvanú súdnu mapu. Počas jej pôsobenia sa uskutočnilo výberové konanie na predsedu Špecializovaného trestného súdu, ktorým sa stal sudca Jána Hrubala.

Vyčítali jej nedostatočnú diskusiu

„Mala otvorený prístup smerom k verejnosti aj občianskemu sektoru. Vytknúť jej možno fakt, že sa podieľala so Štefanom Holým na zmene pravidiel vo verejnom obstarávaní. Sudcovia jej vyčítali nedostatočnú diskusiu k súdnej mape a spočiatku podcenila komunikáciu o väzbe a samovražde bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského,“ uviedla NZK v statuse.

Demisiu ministerky spravodlivosti však napriek všetkému NZK nepovažuje za dobrú správu. Kolíkovej demisiu na utorkovej tlačovej konferencii oznámila vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, podľa ktorej išlo o Kolíkovej osobné rozhodnutie a nie rozhodnutie strany. Dočasnou ministerkou spravodlivosti má byť práve Remišová. Kolíková bude následne pôsobiť ako poslankyňa Národnej rady SR.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: justícia, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), protikorupčné opatrenia, súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíková bola v protikorupčných opatreniach najaktívnejším členom vlády, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu © SITA Všetky práva vyhradené.