Kočner sa postavil opäť pred súd v kauze motákov, popiera vinu a odmietol vypovedať (video+foto)

Slovensko Správy

10.8.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 10. augusta, 10:42

Podnikateľ Marian Kočner sa v kauze takzvaných motákov vynášaných z väzby cíti nevinný. Uviedol to v utorok pred senátom Okresného súdu Bratislava I. Zároveň však využil svoje právo nevypovedať.

Marian Kočner sa podľa obžaloby týmto dopustil trestného činu marenia spravodlivosti. Obhajca obžalovaného Michal Mandzák však pripomenul, že súd na júnovom verejnom zasadnutí zmenil kvalifikáciu skutku na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Obžaloba túto zmenu podľa neho nereflektuje, čo neumožňuje efektívne vykonávať obhajobu.

Zvažoval osloviť aj exšéfa SIS

Svedok Peter Tóth na utorkovom pojednávaní povedal, že Marian Kočner najskôr presviedčal jeho, aby ako bývalý príslušník SIS dosvedčil v občianskoprávnom a prípadne aj v trestnom konaní, že už v roku 2000 počul o zmenkách. Následne si však uvedomil, že je všeobecne známe, že majú priateľský vzťah.

„Povedal, že by bol rád, keby som v tejto veci vedel osloviť svojho riadiaceho dôstojníka,“ povedal Tóth s tým, že okrem Romana Osuského Marian Kočner zvažoval osloviť aj bývalého šéfa SIS Vladimíra Mitra.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Súdny proces v kauze motákov Mariana Kočnera (fotografie)

Nezachovali sa všetky

Po tom čo bol Marian Kočner, vzatý do väzby, mu podľa Tótha poslal viacero motákov, nie všetky sa však zachovali, keďže ich priebežne ničil. Motáky mu nosil advokát Andrej Šabík, pričom podľa Tótha vždy deklaroval:„Sú od Mariana K.“.

Pokiaľ boli výhradne pre neho, boli v zalepenej obálke, pokiaľ boli určené viacerým osobám, podľa svedka advokát vždy odtrhol a dal mu predmetnú časť. Tóth takisto povedal, že Mariana Kočnera v tej dobe považoval za priateľa a chcel mu pomôcť. Postoj zmenil až vtedy, keď si uvedomil, že podnikateľ stojí za vraždou novinára Jána Kuciaka. Zachované motáky potom odovzdal polícii.

Inštruoval vyšetrovateľov

Podľa orgánov činných v trestnom konaní obžalovaný prostredníctvom svojho advokáta posielal z väzby, kde bol umiestnený pre kauzu televíznych zmeniek, správy Petrovi Tóthovi. V ňom ho žiadal, aby presvedčil osobu menom Roman Osuský, aby vo veci zmeniek vypovedal.

Mal konkrétne uviesť, že ako príslušník SIS už v roku 2000 vedel o existencii miliónových zmeniek. Stretnutie Tótha a Osuského sa však nakoniec nekonalo. Tóth však nakoniec vec oznámil polícii.

Marian Kočner je momentálne právoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek na trest 19 rokov väzenia. Obžalobu voči nemu z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka po rozhodnutí Najvyššieho súdu SR opätovne prejedná Špecializovaný trestný súd.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: motáky, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Kočner sa postavil opäť pred súd v kauze motákov, popiera vinu a odmietol vypovedať (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.