Kim Čong-un nariadil delostrelecké cvičenia blízko spornej morskej hranice s Južnou Kóreou

Správy Svet

25.11.2019 (Webnoviny.sk) – Vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) nariadil delostrelecké cvičenia blízko spornej morskej hranice s Južnou Kóreou. Informovali o tom severokórejské médiá. Oficiálna Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) uviedla, že sa cvičná paľba uskutočnila, keď bol Kim na kontrole vojenskej jednotky na ostrovčeku Changrin pri západnom pobreží krajiny.

Severokórejský vodca podľa nej nariadil pobrežnej delostreleckej rote, aby pálila ešte predtým, ako určil jej cieľ, a vojaci „naplno ukázali svoje palebné schopnosti“ a „potešili najvyššieho lídra„. Kedy sa cvičenia uskutočnili a z akých zbraní vojaci pálili, nie je známe.

Okamžitá kritika Soulu

Cvičenie sa stretlo s okamžitou kritikou zo strany Južnej Kórey. Tamojšie ministerstvo obrany vyjadrilo nad manévrami poľutovanie a uviedlo, že porušili minuloročné dohody medzi Kóreami, ktorých cieľom bolo obmedzenie vojenských nepriateľských akcií v pohraničí.

Ako uviedol hovorca rezortu, Severná Kórea musí prestať s konaním, ktoré by mohlo zvýšiť vojenské napätie vo frontových oblastiach, a dodržiavať spomínané dohody.

Krvavé námorné potýčky

Ostrovček Changrin sa nachádza severne od morskej hranice oboch Kóreí, ktorá sa v uplynulých rokoch stala dejiskom viacerých krvavých námorných potýčok.

V roku 2010 spustila Severná Kórea delostrelecký útok na juhokórejský ostrov južne od hranice, ktorý si vyžiadal štyroch mŕtvych. KĽDR tiež vinia z toho, že v tom istom roku v pohraničí zasiahla torpédom juhokórejskú vojnovú loď a zabila 46 námorníkov.

Jadrové rokovania s USA

Kontrola na ostrovčeku bola Kimova prvá známa cesta za vojenskou jednotkou na frontovej línii, odkedy KĽDR vlani vstúpila do jadrových rokovaní s USA.

Rokovania od februára viaznu a Severná Kórea odvtedy demonštráciami vojenskej sily vytvára tlak na Washington, aby stiahol medzinárodné sankcie a nepriateľskú politiku voči krajine. Hoci sa vzťahy Soulu a Pchjongjangu za uplynulý rok výrazne zlepšili, aj tie v ostatnom období začali zase upadať.

Viac k témam: jadrová dohoda, Južná Kórea, vojenské cvičenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Kim Čong-un nariadil delostrelecké cvičenia blízko spornej morskej hranice s Južnou Kóreou © SITA Všetky práva vyhradené.