Kauza Očistec: Komando policajtov malo vraj pomáhať aj niekdajším klientom exministra Gála

Slovensko Správy

9.11.2020 (Webnoviny.sk) – V aktuálnej kauze Očistec sa pri vyšetrovaní spomínajú aj niekdajší klienti exministra spravodlivosti za stranu Most-Híd Gábora Gála. Uviedol to spravodajský web Aktuality.sk s tým, že komando policajtov na čele s bývalým prezidentom Policajného zboru Tiborom Gašparom podľa obvinení pomáhalo viacerým podnikateľom, nad ktorými sa vznášala hrozba trestného stíhania.

Takto si mali riešiť problémy so zákonom aj podnikatelia s pohonnými hmotami z južného Slovenska, ktorí stoja za firmami zo skupiny Jopi.

V tomto prípade ide o dvojicu biznismenov Jozefa Kertésza a Štefana Nagya, ktorých odsúdili za to, že už v deväťdesiatych rokoch štát obrali o peniaze na dani z pridanej hodnoty.

Zhovievavosť zo strany polície

Muži od roku 2017 zároveň čelia obvineniu z daňových deliktov, pri ktorých mali spôsobiť miliónové škody. Podľa záverov vyšetrovateľov z kauzy Očistec sa pokúsili všetko zvrátiť a zariadiť si zhovievavosť zo strany polície.

Spravodajský portál fungovanie reťazca popísali nasledovne: v prospech biznismena s palivami Kertésza mal exsiskár František B. uplácať bývalého šéfa národnej finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka – peniaze mu údajne priniesol bývalý šéf kriminalistov finančnej správy Ľudovít Makó.

Za 200-tisíc eur mali zabezpečiť, aby v prípade vyšetrovanej firmy Jopi Trade nedošlo k zadržaniu podozrivých osôb a aby im bolo obvinenie v daných veciach len doručené.

„Odmena však mala slúžiť aj na to, aby Bernard S. zabezpečil taký vývoj vyšetrovania, ktorý bude v prospech obvinených. Ďalšou požiadavkou bola minimalizácia negatívnych dôsledkov na firmu Jopi a jej majiteľov,“ uviedol portál.

Spory s daniarmi

Firma Jopi Trade v minulosti využívala právne služby politika Gábora Gála. Zastupoval ju v sporoch s daniarmi, ktorých podnikatelia žalovali, že im nevyplatili všetky požadované daňové vratky.

Gál ich zastupoval ešte ako poslanec Národnej rady SR. Keď sa Gál stal ministrom, nemohol ďalej vykonávať advokátsku činnosť a zastupovanie po ňom prebral jeho bývalý asistent Karol Nagy.

Gábor Gál nepotvrdil, či sa po odchode z pozície ministra do advokácie vrátil k svojim bývalým klientom. „Neviem vám to teraz povedať, prevzal som strašne veľa vecí,“ odpovedal pre portál exminister.

Viac k témam: akcia „Očistec“
Zdroj: Webnoviny.sk – Kauza Očistec: Komando policajtov malo vraj pomáhať aj niekdajším klientom exministra Gála © SITA Všetky práva vyhradené.