Katalánsko zakázalo pitie alkoholu na verejnosti, párty mali byť dôvodom prenosu koronavírusu

Správy Svet

28.7.2020 (Webnoviny.sk) – V Katalánsku od utorka platí zákaz konzumácie alkoholu mimo licencované podniky. Vláda sa tak snaží zakročiť proti pouličným párty, ktoré často navštevujú mladí ľudia a sú terčom obvinení, že sú zodpovedné za výskyt ohnísk nového koronavírusu v severošpanielskom regióne. Pitie alkoholu v uliciach tak po novom môže vyústiť do pokuty od 3 000 do 15-tisíc eur.

Katalánske regionálne úrady minulý týždeň uzavreli nočné kluby, aby pomohli obmedziť nárast nových prípadov nákazy. Mladí ľudia sa následne začali schádzať a popíjať na námestiach, plážach či v parkoch.

Viac o téme: Koronavírus

Katalánsko je jedným z najhoršie postihnutých regiónov Španielska. Problematické je napríklad aj Madridské spoločenstvo, kde regionálna vláda opätovne nariadila povinné nosenie ochranných rúšok vo verejných priestranstvách, obmedzila počet ľudí, ktorí sa môžu zísť na jednom mieste, či obmedzila otváracie hodiny nočných klubov.

Predsedníčka madridskej regionálnej vlády Isabel Díaz Ayuso v utorok oznámila, že na súkromných stretnutiach nemôže byť viac ako 10 ľudí, nočné kluby musia zatvoriť o jednej hodine v noci, čo je oveľa skôr ako býva v Španielsku počas leta zvykom, a zákazníci musia predložiť svoje identifikačné údaje, aby sa mohli dostať dnu. Úrady v Madride a okolí tiež pripravili informačnú kampaň zameranú na mladých ľudí, ktorých spoločenský život mnohí vinia zo šírenia koronavírusu. Okrem toho madridská regionálna vláda spustila systém potvrdení o imunite.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Katalánsko zakázalo pitie alkoholu na verejnosti, párty mali byť dôvodom prenosu koronavírusu © SITA Všetky práva vyhradené.