Káčer považuje za najdôležitejšie pokračovanie pomoci Ukrajine, aby dokázala vojnu vyhrať

Slovensko Správy

11.10.2022 (Webnoviny.sk) – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) Rastislav Káčer rokoval v pondelok, 10. októbra v Bruseli s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensom Stoltenbergom.

Bezpečnostná situácia v Európe

Obaja partneri zhodnotili aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Európe, osobitne po vyhlásení nezákonných takzvaných referend na Ukrajine a vo svetle vyhlásenej čiastočnej mobilizácie v Rusku. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie v tlačovej správe.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Návštevou sídla Aliancie krátko po nástupe do funkcie chcem vyslať signál, že bezpečnosť Slovenska, jeho občanov, ako aj našich spojencov bude kľúčovou prioritou rezortu diplomacie pod mojím vedením. Obzvlášť v situácii, keď Rusko pokračuje v útočnej vojne proti Ukrajine,“ uviedol Káčer.

Zdôraznil, že Slovensko bude aj naďalej zodpovedným spojencom, ktorý si plní domáce úlohy spojené s kolektívnou obranou a poďakoval sa šéfovi Aliancie za prítomnosť spojeneckých vojsk na území SR.

Vstup Ukrajiny do NATO

Pomoc Ukrajine je podľa ministra v NATO vysoko cenená. „Je zrejmé, že od konca studenej vojny sme tu nemali väčšiu hrozbu pre našu bezpečnosť, ako je dnešné autoritárske, neoimperialistické Rusko. Kremeľ pokračuje v brutálnom zabíjaní obyvateľov Ukrajiny a už aj nám sa vyhráža jadrovými zbraňami, vedie proti nám hybridnú vojnu a vykonáva sabotáže. Dáva jasne najavo, že túto vojnu ukončiť neplánuje,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

K otázke žiadosti Ukrajiny stať sa členom NATO minister Káčer uviedol, že Aliancia sa ňou musí vážne zaoberať. „Každá krajina si musí slobodne vyberať svojich partnerov a svoju budúcnosť,“ zdôraznil Rastislav

Káčer s tým, že východný sused Slovenska si zaslúži víziu budúcnosti v euroatlantických štruktúrach. Šéf našej diplomacie považuje za najdôležitejšie pokračovanie humanitárnej, finančnej, vojenskej a politickej podpory pre Ukrajinu tak, aby dokázala vojnu vyhrať, nadobro odraziť ruský útok a žiť v bezpečí a mieri.

Viac k témam: Generálny tajomník NATO, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Káčer považuje za najdôležitejšie pokračovanie pomoci Ukrajine, aby dokázala vojnu vyhrať © SITA Všetky práva vyhradené.