Joe Biden bude novým americkým prezidentom, jeho víťazstvo potvrdil Zbor voliteľov

Správy Svet

15.12.2020 (Webnoviny.sk) – Členovia Zboru voliteľov v Spojených štátoch formálne zvolili Joea Bidena za nového prezidenta krajiny.

Po tom, ako v pondelok definitívne odovzdali svoje hlasy aj zástupcovia posledného štátu – Havajských ostrovov, sa hlasovanie v 538-člennom zbore ukončilo na 306 hlasoch pre Bidena a 232 v prospech dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa. Na zvolenie bolo potrebných 270 hlasov.

Viac o téme: Prezidentské voľby v USA

Hlasovanie zväčša má iba procedurálny význam, no tento rok pritiahlo o čosi väčšiu pozornosť, predovšetkým preto, že Trump odmietol uznať prehru a opakovane hovorí o volebnom podvode. Dosiaľ však tvrdenia nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Počas pondelkového príhovoru vo Wilmingtone v štáte Delaware Biden poznamenal, že jeho víťazstvo v rovnakom pomere ako Trumpov triumf spred štyroch rokov predstavuje signál, že súčasný prezident by mal konečne akceptovať vlastnú prehru.

Biden tiež upozornil na to, že si veľmi váži predstaviteľov miestnych volebných komisií pre ich odvahu, pretože museli znášať rôzne vyhrážky a nadávky.

Viac k témam: prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Joe Biden bude novým americkým prezidentom, jeho víťazstvo potvrdil Zbor voliteľov © SITA Všetky práva vyhradené.