Jedna zo zadržaných sudkýň počas akcie Víchrica má pozastavený výkon svojej funkcie

Slovensko Správy

28.10.2020 (Webnoviny.sk) – Zadržaná sudkyňa Okresného súdu Bratislava I (OS BA I) Katarína B. bola zadržaná aj pri marcovej akcii Búrka a má pozastavený výkon funkcie sudkyne. V stanovisku to pripomenul predseda súdu Ján Golian. Doplnil, že ohľadom druhej zadržanej sudkyne z OS BA I, Otílie D., zatiaľ disponuje len medializovanými informáciami.

Informácie zatiaľ nemajú

„Nie je mi známy dôvod jej zadržania, ani som doposiaľ neobdržal od orgánov činných v trestnom konaní akúkoľvek informáciu, ktorá by ma ako predsedu súdu oprávňovala vykonať akékoľvek kroky,” povedal Golian.

Podľa predsedníčky sudcovskej rady OS BA I Zuzany Moťovskej Dobošovej sú informácie rady o zadržaní sudkýň v tomto okamihu limitované výlučne informáciami získanými z médií.

„Opakovane zdôrazňujeme, že nesúhlasíme s akýmkoľvek konaním sudcov ohrozujúcim dôveryhodnosť, nezávislosť a nestrannosť súdu a apelujeme na orgány činné v trestnom konaní, aby vykonali kroky smerujúce k ochrane týchto základných hodnôt,” uviedla v rámci vyhlásenia rady.

Prehnala sa Víchrica

Po doplnení ďalších informácií bude podľa predsedníčky zvolané zasadnutie sudcovskej rady OS BA I, kde členovia rady rozhodnú o ďalšom postupe a krokoch.

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Víchrica v stredu zadržali právnika Zoroslava Kollára, bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu SR Jarmilu Urbancovú, bývalého šéfa OS BA III Davida Lindtnera, sudkyne OS BA I Katarínu B. a Otíliu D. a sudcu NS SR Jozefa K.

Dôvodom sú podľa medializovaných informácií podozrenia z korupčnej trestnej činnosti.

Viac k témam: akcia Víchrica, korupcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Jedna zo zadržaných sudkýň počas akcie Víchrica má pozastavený výkon svojej funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.