Janků vyčíta spravodajstvu RTVS manipulatívnosť, ako nový riaditeľ by zvýšil podiel reklamy pre športový okruh

Slovensko Správy

13.6.2022 (Webnoviny.sk) – Spravodajstvo má vysielať informácie založené na vecnosti a overiteľnosti. Je nemysliteľné, že odborný príspevok komentuje politik. Veľa tém sa dostáva na obrazovku cez politické diskusie a chýbajú odborné.

Na verejnom vypočutí pred parlamentným výborom pre kultúru a médiá to povedal kandidát na post generálneho riaditeľa RTVS Peter Janků s tým, že spravodajstvu vyčíta „manipulatívnosť“.

Základom riadenia je podľa kandidáta zdravá organizačná štruktúra. Janků uviedol, že chce prísť s novou organizačnou štruktúrou. Má aj typy ľudí, ktorých by obsadil do pozícií riaditeľov. V RTVS je podľa neho veľa profesionálov, stačí byť pozorný a títo ľudia sa nájdu.

Navrhuje zvýšenie podielu reklamy pre športový okruh. Prihovára sa, aby sa tento problém riešil v zákone o RTVS. Programy, ktoré sa týkajú LGBTI komunity sa musia podľa neho robiť citlivo, aby neublížili. Poznamenal, že je za „naratív vzájomného rešpektu“ a tolerancie. O RTVS Janků povedal, že slúži ako prietokový ventil pre kamarátov pri výrobe relácií. Spomenul, že napríklad relácia Peniaze sa musí vyrábať v rámci interných kapacít RTVS.

Janků je pesničkár, divadelný scénograf. Venoval sa tiež žurnalistike v investigatívnych reláciách v Slovenskej televízii, v Markíze či v TA3.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Kandidáti na riaditeľa RTVS (fotografie)

O post sa uchádza osem kandidátov

Funkčné obdobie súčasného riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka sa končí tento rok 1. augusta. O post riaditeľa sa uchádza osem kandidátov. Okrem súčasného riaditeľa Rezníka sú to Tibor Búza, Ivan Golian, Ľuboš Machaj, Peter Badač, Daniel Živica, Vladimír Seman a Peter Janků. Nového šéfa RTVS bude voliť parlament.

Viac k témam: Generálny riaditeľ RTVS, Voľba šéfa RTVS
Zdroj: Webnoviny.sk – Janků vyčíta spravodajstvu RTVS manipulatívnosť, ako nový riaditeľ by zvýšil podiel reklamy pre športový okruh © SITA Všetky práva vyhradené.