Jankovská neprišla na súd v kauze Fatima, Vida je ochotný vydať nahrávky

Slovensko Správy

6.12.2022 (Webnoviny.sk) – Bez obžalovanej bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej pokračuje na Okresnom súde v Trnave pojednávanie v prípade vydierania Michala Vidu v kauze známej ako Fatima. Jankovská sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnila, ale súhlasila s pojednávaním bez jej prítomnosti.

Nahrávky zo stretnutí

Vida v pozícii svedka – poškodeného, ktorý mal byť podľa obžaloby vydieraný, dnes vypovedal, že disponuje obrazovo-zvukovými nahrávkami so stretnutí s Jankovskou. Potvrdil, že je ochotný vydať ich orgánom činným v trestnom konaní.

Hovoril aj o okolnostiach vzniku videí, ktoré boli na jednej strane v prospech bývalej štátnej tajomníčky, iné však v jej neprospech. Pôvodne od roku 2015 hovoril o trestnej činnosti bývalej sudkyne a neskôr štátnej tajomníčky Jankovskej, Petra Vaska a ďalších ľudí.

Zmena výpovede svedka

V roku 2018 však otočil a svoje výpovede úplne zmenil. V októbri na súde uviedol, že Jankovská a Vasko sa mu vyhrážali dlhoročným väzením. Vida v utorok odpovedal aj na otázky Jankovskej obhajcu Petra Erdősa o jeho vzťahu s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, o svojich príjmoch z firiem v zahraničí alebo o korumpovaní policajtov v Trenčíne.

Jankovská podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry zorganizovala zmenu výpovede Vidu, ktorý pôvodne hovoril o úplatku pre ňu, za ktorý mala odsúdiť podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka, čím sa dopustila zločinu vydierania.

Janvovskej je v tejto kauze obžalovaný aj jej svat Vasko a bývalý vysoký funkcionár polície Róbert Krajmer. Ten jediný na pojednávania na súd do Trnavy chodí, Vasko sa rovnako ako Jankovská aj v utorok ospravedlnil a dal súhlas s pojednávaním bez jeho prítomnosti.

Viac k témam: Kauza Fatima, Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Jankovská neprišla na súd v kauze Fatima, Vida je ochotný vydať nahrávky © SITA Všetky práva vyhradené.