Izraelský parlament pozastavil policajné sledovanie telefónov, obávajú sa porušovania súkromia ľudí

Správy Svet

24.4.2020 (Webnoviny.sk) – Pre obavy z porušenia súkromia obyvateľov v Izraeli pozastavili policajné využívanie dát o polohe mobilných telefónov určené na uplatňovanie karantény. Opatrenie prijala vláda na obmedzený čas s tým, že malo zabezpečiť, aby ľudia dodržiavali nariadenú samoizoláciu.

Viac o téme: Koronavírus

Parlamentný výbor pre zahraničné záležitosti a obranu však zablokoval snahu o jeho predĺženie na obdobie tomto týždni. Podľa členky výboru Ajelet Šaked ujma na súkromí prevážila výhody opatrenia.

Polícia zatkla už dvesto ľudí

Predseda výboru Gabi Aškenazi vysvetlil, že vláda v súvislosti s obavami o súkromie preskúma znenie návrhu zákona a preto ho zatiaľ stiahnu.

Polícia výbor informovala, že za porušovanie karantény zatkli 203 ľudí, ktorých identifikovali s pomocou sledovania polohy telefónov. Šaked však na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedla, že policajti tiež navštevujú domovy ľudí, ktorí sa mali izolovať, a väčšina z nich nariadenie dodržuje.

Zapojili aj kontrarozviedku

Opatrenie sa netýka ďalšieho programu zameraného na spomalenie šírenia nového koronavírusu, do ktorého je zapojená kontrarozviedka Šin Bet. Tá s pomocou svojich technológií identifikuje osoby, ktoré sa mohli dostať do kontaktu s nakazenými ľuďmi.

Viac k témam: COVID-19, izraelská polícia, karanténa, Koronavírus, mobilný telefón, sledovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Izraelský parlament pozastavil policajné sledovanie telefónov, obávajú sa porušovania súkromia ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.