Islamskí extrémisti napojení na al-Káidu zajali v Mali ruských žoldnierov zo skupiny Vagnerovcov

Správy Svet

25.4.2022 (Webnoviny.sk) – Islamskí extrémistickí rebeli v západoafrickom Mali napojení na al-Káidu oznámili, že začiatkom tohto mesiaca zajali žoldnierov z ruskej polovojenskej skupiny Vagnerovcov, považovanej za Putinovu súkromnú armádu.

Je to vôbec prvýkrát, čo extrémistickí rebeli z Mali známi ako JNIM tvrdili, že zajali ruských bojovníkov.

Výmena zajatcov a výkupné

Tých zadržali prvý aprílový týždeň v hornatej oblasti Segou v centrálnej časti Mali, uvádza sa vo vyhlásení JNIM, ktorí ruských bojovníkov označili za „zločincov“.

Vládnuca junta v Mali popiera, že by Vagnerovci v krajine bojovali. Namiesto toho tvrdí, že iba cvičia malijských vojakov v rámci spolupráce medzi Mali a Ruskom.

Extrémistickí rebeli budú chcieť pravdepodobne Vagnerovcov vymeniť za zajatých členov JNIM a výkupné.

Kremeľ spojenie popiera

Vagnerovci, z ktorých mnohí sú bývalí ruskí profesionálni vojaci, pôsobia v niekoľkých afrických krajinách a na ďalších miestach vrátane Ukrajiny a Blízkeho východu.

Hoci Kremeľ oficiálne popiera akékoľvek spojenie s Vagnerovcami, skupina je strategicky využívaná na podporu ambícií ruského prezidenta Vladimira Putina zvýšiť vplyv Ruska a podkopať snahy demokraciu v týchto štátoch.

Viac k témam: JNIM, Vagnerovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Islamskí extrémisti napojení na al-Káidu zajali v Mali ruských žoldnierov zo skupiny Vagnerovcov © SITA Všetky práva vyhradené.