Irán strojnásobil svoje zásoby obohateného uránu a presiahol hranicu jednej tony

Správy Svet

3.3.2020 (Webnoviny.sk) – Irán za posledné tri mesiace viac než strojnásobil svoje zásoby obohateného uránu a teraz ho má už viac než tonu, čo je v rozpore s jadrovou dohodou so svetovými mocnosťami z roku 2015. Oznámila to Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

V správe pre členské štáty uviedla, že k 19. februáru sa celkové zásoby obohateného uránu v Iráne vyšplhali na 1 020,9 kilogramu. Podľa predposlednej správy z 3. novembra 2019 to bolo pre porovnanie ešte len 372,3 kilogramu. Jadrová dohoda so svetovými mocnosťami pritom dovoľuje Teheránu vlastniť len zásoby do 202,8 kilogramu.

V správe sa tiež uvádza, že MAAE identifikovala tri lokality, kde krajina môže uskladňovať nedeklarovaný jadrový materiál a uskutočňovať s ním súvisiace aktivity bez toho, aby o tom vedeli medzinárodní pozorovatelia.

Napätie s Iránom sa vystupňovalo, odkedy v roku 2018 od jadrovej dohody Teheránu so svetovými mocnosťami odstúpil americký prezident Donald Trump. Trumpova administratíva opätovne uvalila na Irán ťaživé sankcie s cieľom vyvinúť na islamskú republiku „maximálny tlak“. Irán odvtedy začal porušovať podmienky dohody z roku 2015, ktorej účelom bolo obmedziť jeho jadrové aktivity.

Viac k témam: jadrová dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Irán strojnásobil svoje zásoby obohateného uránu a presiahol hranicu jednej tony © SITA Všetky práva vyhradené.