Investície do SHP CELEX patrili v Bosne a Hercegovine v minulom roku k tým najvýznamnejším

Slovensko Správy

24.2.2022 (Webnoviny.sk) – Stojí za nimi holding ECO – INVESTMENT podnikateľa Milana Fiľa.

Slovenská investícia v Bosne a Hercegovine je významnou zahraničnou investíciou v krajine, ktorú podporila aj lokálna vláda. Slovenský veľvyslanec, jeho excelencia Martin Kačo, si počas svojej návštevy prezrel práve dokončené investície do rozvoja slovenského závodu SHP CELEX.

Predmetom posledných investícií bola inštalácia nových výrobných liniek na výrobu hygienického papiera.

Závod SHP CELEX v Banja Luke patrí už 20 rokov pod slovenskú značku SHP GROUP, ktorá je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. „V posledných dvoch rokoch sme do závodu investovali viac ako 7 miliónov EUR, pričom sme inštalovali dodatočné konvertovacie linky pre skladané hygienické produkty a supermodernú linku TL15 na výrobu toaletného papiera. Moderné linky zabezpečia produkciu vysoko kvalitnej hygieny, ktorú prinesieme na lokálny trh,“ povedal prezident holdingu Milan Fiľo.

Závod v Bosne a Hercegovine produkuje ročne 40 tisíc ton hygienického papiera a vysoko kvalitných produktov papierovej hygieny pre trhy bývalej Juhoslávie ale exportuje aj do Česka a na Slovensko. Zákaznícke riešenia, ktoré sa v závode vyrábajú pod značkou Paloma a Harmony, sú lídrami na trhoch v regióne.

Veľvyslanec Kačo ocenil objem a kvalitu investícii do regiónu a tiež fakt, že SHP CELEX je jeden z najatraktívnejších zamestnávateľov, pričom dlhodobo zamestnáva takmer 300 ľudí. Zároveň ocenil podporu firmy regiónu rôznymi formami pomoci najmä v oblasti zdravotníctva a školstva.

Spoločnosť SHP CELEX, a. d., Banja Luka je nástupníckou spoločnosťou ZDP Celex, Banja Luka v Bosne a Hercegovine. Pôvodná spoločnosť mala bohatú históriu, veľa skúseností a dobré meno v oblasti výroby papierenských hygienických produktov v krajinách bývalej Juhoslávie. Novodobá história spoločnosti začala 27. júna 2002. V tento deň bol po rozsiahlej rekonštrukcii slávnostne uvedený do prevádzky papierenský stroj a následne aj spracovateľské linky. Tým sa odštartovala nová etapa výroby papierenských hygienických produktov v obnovenom závode SHP CELEX. Za tri roky po obnovení produkcie sa výroba papiera zvýšila štvornásobne a dnes má firma silný potenciál ďalšieho rozvoja a prosperity.

ECO – INVESTMENT a.s.

ECO-INVESTMENT, a.s. je česko-slovenský priemyselno-investičný holding, ktorý pokrýva dlhodobé investície v rámci celej Európy. Hlavnými oblasťami investícií sú výroba celulózy a papiera, energetika, potravinárstvo a reality. Od jeho založenia je holding prítomný vo viacerých charitatívnych projektoch v oblasti zdravotníctva, vzdelania, kultúry a športu.

Informačný servis

Viac k témam: Investície, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Investície do SHP CELEX patrili v Bosne a Hercegovine v minulom roku k tým najvýznamnejším © SITA Všetky práva vyhradené.