Iniciatíva Mier Ukrajine zahájila pred ruským veľvyslanectvom „špeciálnu vyhosťovaciu operáciu“ a odsúdila špionáž rozviedčikov GRU na Slovensku (video)

Slovensko Správy

16.3.2022 (Webnoviny.sk) – Iniciatíva Mier Ukrajine dôrazne odsudzuje pôsobenie ruských agentov na Slovensku a žiada dôkladné vyšetrenie ich skutkov a okamžité vyvodenie zodpovednosti. Zároveň vítajú vyhostenie troch ruských diplomatov.

Podľa iniciatívy je hanebné, ak sa aktivita a informácie špiónov týkali aj Ukrajiny, v ktorej pre ruskú agresiu denne zomierajú civilisti.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Špeciálna vyhosťovacia operácia

Rozhodli sa preto zaparkovať pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v SR traktor v ukrajinských národných farbách. V tlačovej správe o tom informovala Iniciatíva Mier Ukrajine: za vašu a našu slobodu.

„Rozhodli sme sa ich v rámci našej špeciálnej vyhosťovacej operácie vyprevadiť a ponúkame im urýchlený odvoz domov zo Slovenska na traktore“ povedal jeden z členov iniciatívy Mier na Ukrajine Marián Kulich.

Inštalácia traktora ma tiež symbolizovať odpor ukrajinského ľudu proti ruskej agresii. „Iniciatíva Mier Ukrajine takto vzdáva hold nezlomnej obrane Ukrajincov pred okupantmi. Svoju vlasť aktívne bránia aj hrdinskí ukrajinskí farmári na svojich traktoroch – odťahujú nimi ruské tanky namiesto toho, aby siali pšenicu a zabezpečovali jedlo,“ doplnili.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Potrestanie vojnových zločinov

Členka iniciatívy Ľudmila Verbická však zdôraznila, že vyhostenie diplomatov a potrestanie špiónov nestačí. Žiadajú, aby boli pred Medzinárodným trestným súdom v Haagu potrestaní aj všetci tí, ktorí páchajú vojnové zločiny na Ukrajine.

„Nemôžeme sa len prizerať tomu, ako sú na Ukrajine neustále likvidované snahy civilistov unikať pred bombardovaním. Ako sú zabíjaní v obkľúčených mestách bez elektriny a vody,“ dodala.

Iniciatíva Mier Ukrajine spoločne s desiatkami stredoškolských študentov v piatok 18. marca o 12:00 pred Veľvyslanectvom Ruskej federácie v SR vyzvú na garantovanie bezpečnosti pre humanitárne konvoje a bezpečnú evakuáciu bezbranných civilistov, medzi ktorými sú najmä starí ľudia, ženy a deti.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Iniciatíva Mier Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, Špionáž, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Iniciatíva Mier Ukrajine zahájila pred ruským veľvyslanectvom „špeciálnu vyhosťovaciu operáciu“ a odsúdila špionáž rozviedčikov GRU na Slovensku (video) © SITA Všetky práva vyhradené.