Inciatíva SrdcomDoma.sk sa obracia na výbor europarlamentu, môžu za to výroky Sakovej

Slovensko Správy

10.2.2020 (Webnoviny.sk) – Iniciatíva SrdcomDoma.sk sa obracia na Výbor pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu. Dôvodom sú vyjadrenia ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD).

Zabezpečuje priebeh volieb

Šéfka rezortu je podľa iniciatívy sama súčasťou predvolebnej kampane a pritom má jej ministerstvo na starosti voľby a aj zabezpečenie ich priebehu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Iniciatíva v sobotu 8. februára vyzvala Sakovú, aby sa vyjadrila k videonahrávke, na ktorej hlas podobný ministerke vyzýva prítomných, aby išli voliť, pretože parlamentné voľby môžu výrazne ovplyvniť hlasy zo zahraničia.

„Citlivo vnímame, ako sa zhoršuje dôvera voličov v zahraničí k zabezpečeniu volieb, ktoré má na starosti osoba, ktorá sa aktívne podieľa na volebnej kampani politickej strany. Denisa Saková má jednoznačný osobný záujem a hmotný prospech na víťazstve svojej strany vo voľbách. Nedokážeme posúdiť jej možný vplyv na priebeh volieb, preto sme sa rozhodli požiadať o pomoc výbor Európskeho parlamentu,“ uviedla iniciatíva v stanovisku, ktoré má agentúra SITA k dispozícii.

Hlasy zo zahraničia ako nebezpečenstvo

SrdcomDoma.sk pripomína, že Saková mala pripraviť novú legislatívu tak, aby mohli Slováci spoza hraníc hlasovať vo všetkých voľbách. „Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) ministerka nepovedala nič zlé, keď varovala pred hlasmi voličov zo zahraničia. My dodávame, že nepovedala ani nič dobré. Od vyhlásenia volieb premiér, ani ministerka ani raz nevyzvali voličov v zahraničí na účasť v parlamentných voľbách. Neminuli ani euro na vec, ktorá je základom demokracie. Hlasy zo zahraničia vnímajú ako nebezpečenstvo,“ dodáva stanovisko.

Fotogaléria: Denisa Saková


Iniciatíva počas uplynulého víkendu vyzvala Sakovú, aby vysvetlila videonahrávku, v ktorej znie jej podobný hlas. Ten hovorí aj o Slovákoch, ktorí žijú v zahraničí a chcú odovzdať svoj hlas vo februárových voľbách. Na videozázname sa naznačuje, že voľby môžu výrazne ovplyvniť práve voliči zo zahraničia.
„Ja, ako kandidátka strany Smer-SD si uvedomujem potrebu predvolebnej mobilizácie. Považujem za absolútne korektné a legitímne, že ako politička chcem prispieť k mobilizácii našich voličov z regiónov. O budúcnosti Slovenska by nemala rozhodovať Bratislava tak, ako tomu bolo v prezidentských voľbách alebo voľbách do Európskeho parlamentu,“ reagovala ministerka na sociálnej sieti. Podľa jej stanoviska teda časť voličov v zahraničí mobilizuje opozícia. Autenticitu videozáznamu šéfka rezortu nespochybnila.

Viac k témam: minister vnútra SR, Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Inciatíva SrdcomDoma.sk sa obracia na výbor europarlamentu, môžu za to výroky Sakovej © SITA Všetky práva vyhradené.