Inauguráciu hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore sprevádzali násilnosti. Horeli pneumatiky a strieľalo sa

Správy Svet

5.9.2021 (Webnoviny.sk) – Polícia v Čiernej Hore v nedeľu nasadila slzný plyn proti demonštrantom, ktorí sa snažili zablokovať inauguráciu novej hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi v krajine.

Protestujúci zapaľovali pneumatiky, strieľali do vzduchu, bezpečnostné zložky ohadzovali fľašami a kameňmi.

Kňazov sprevádzali ťažkoodenci

Ceremoniál sa konal v meste Cetinje, historickej metropole malej balkánskej krajiny. Už v sobotu sa tam do konfrontácie s políciou dostali stovky zástancov samostatnosti Čiernej Hory, ktorá v roku 2006 vyhlásila nezávislosť na Srbsku.

Na inaugurácii nového metropolitu srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej hore Joanikija sa zúčastnil aj srbský patriarcha Porfirije.

Televízne stanice ukázali zábery na kňazov, ktorých do kláštora, kde sa konal slávnostný ceremoniál, sprevádzali ťažkoodenci v nepriestrelných vestách.

Na cestách stavali bariéry

Demonštranti v snahe zabrániť cirkevným a štátnym predstaviteľom v príchode na inauguráciu stavali na cestách bariéry z odpadkov, pneumatík a veľkých kameňov.

Protestujúci skandovali heslá ako „Toto nie je Srbsko, toto je Čierna Hora“. Mnohí z nich strávili pri zátarasách celú noc.

Čiernohorci sú v otázke vzťahov so susedným Srbskom stále hlboko rozdelení. Srbská pravoslávne cirkev je v Čiernej Hore stále vplyvná, keďže zhruba 30 percent obyvateľov 620-tisícovej krajiny sa hlási k srbskej národnosti.

Viac k témam: srbská pravoslávna cirkev
Zdroj: Webnoviny.sk – Inauguráciu hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore sprevádzali násilnosti. Horeli pneumatiky a strieľalo sa © SITA Všetky práva vyhradené.