Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky, môžu sa predávať aj na Slovensku (foto)

Slovensko Správy

18.5.2021 (Webnoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii (EÚ). Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Rakúsku, Nemecku a Španielsku. Informácie poskytol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ. Je možné, že uvedené výrobky sa nachádzajú aj na slovenskom trhu.

Konkrétne ide o farbu na vlasy Henna Herbal Black 1.0 značky PCC Brands. Výrobok obsahuje látku p-phenylenediamine (PPD) v koncentrácii 2,8 percenta.

Ďalej kontrolný orgán zistil nedostatky ako nedostatočný podiel oxidačných činidiel, skutočnosť, že dlhý čas ponechania výrobku na vlasoch a kontakt s pokožkou hlavy môže vyvolať alergickú kontaktnú dermatitídu a nedostatočné varovné označenie v nemeckom jazyku na výrobku.

Ďalším výrobkom je výrobok na spevnenie pokožky Stretch control značky Mesostyle stretch control. Výrobcom je Laboratorio Expertisse Internacional, S.L. Výrobok obsahuje látku Meclofenoxate, ktorá pôsobí na centrálny nervový systém a je viazaná na lekársky predpis.

ÚVZ upozorňuje aj na kozmetickú masku Fitokosmetik schwarzer kosmetischer Ton (Totes Meer) značky Fitokosmetik. V uvedenom výrobku boli identifikované v rôznom rozsahu ťažké kovy nikel, arzén a olovo.

Viac k témam: nebezpečné výrobky, RAPEX rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky
Zdroj: Webnoviny.sk – Hygienici upozorňujú na nebezpečné kozmetické výrobky, môžu sa predávať aj na Slovensku (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.