Hrad Devín navštívia denne stovky ľudí, je najpopulárnejším múzeom v správe Bratislavy

Slovensko Správy

2.9.2020 (Webnoviny.sk) – Hrad Devín navštívi približne 500 ľudí denne, čo z neho robí najpopulárnejšie mestské múzeum v Bratislave. V tlačovej správe o tom informuje hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

„Návštevníci transparentného webu opendata nájdu na stránke aj graficky spracované dáta z mestských kultúrnych inštitúcií,“ uviedla hovorkyňa a dodala, že Devín je suverénne najpopulárnejšou pamiatkou v správe hlavného mesta.

„Súhrnne si lístky do mestských múzeí kúpi ročne približne štvrť milióna návštevníkov,“ doplnila Rajčanová.

Návštevnosť galérie klesla

Návštevnosť mestských múzeí podľa údajov magistrátu medziročne mierne stúpa, najpopulárnejšie sú výstavy súvisiace s históriou Bratislavy a Slovenska.

„Naopak, návštevnosť Galérie mesta Bratislavy klesla. Galéria zorganizuje v priemere 24 výstav do roka a ukazuje sa, že dĺžka trvania výstavy a počet návštevníkov nemajú výrazný súvis,“ vysvetlil magistrát, ktorý zbiera aj dáta z ďalších sezón a bude ich aktualizovať a sprístupňovať na webovom portáli opendata.

„Zo všetkých mestských múzeí majú najväčší počet návštevníkov Múzeum dejín mesta, Múzeum zbraní, Múzeum historických hodín a Národná kultúrna pamiatka Devín. V roku 2018 Hrad Devín privítal viac ako 200-tisíc návštevníkov,“ podotkol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Návštevníci webu sa z grafov dozvedia aj to, že najpopulárnejšou inscenáciou v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava bola vlani Perníková dáma, rok predtým najviac ľudí zaujali Tri prasiatka. Jedno predstavenie sledujú v priemere tri stovky divákov.

Portál spustili koncom vlaňajška

Údaje zachytávajú tiež vývoj v mestských knižniciach.„Aj v dnešnej digitálnej dobe stúpa počet registrovaných čitateľov z viac ako 7-tisíc v roku 2014 na takmer 8-tisíc v roku 2018. Počet registrovaných detí stúpa rapídnejšie ako počet registrovaných dospelých,“ uvádza mesto.

Transparentný portál opendata.bratislava.sk spustil magistrát hlavného mesta koncom roka 2019.

Návštevníci na ňom dnes nájdu vyše 9-tisíc dátových setov z oblastí ako hospodárenie mesta, doprava, ekonomika, infraštruktúra či kultúra.

„V najbližšom čase na portáli pribudnú nové zaujímavé dáta o hustote obyvateľov na novej GIS platforme. Návštevníci tu o pár týždňov nájdu aj v mape vizualizované dáta o bývaní, priestupkoch zaznamenaných mestskými policajtmi alebo si budú môcť pozrieť, kadiaľ sa najčastejšie pohybujeme na Slovnaftbajkoch,“ uzavrel riaditeľ IT sekcie bratislavského magistrátu Lukáš Sojka.

Viac k témam: hrad Devín, turizmus
Zdroj: Webnoviny.sk – Hrad Devín navštívia denne stovky ľudí, je najpopulárnejším múzeom v správe Bratislavy © SITA Všetky práva vyhradené.