Holandský premiér Rutte považuje zmiernenie pandemických opatrení za chybu a verejne sa ospravedlnil

Správy Svet

12.7.2021 (Webnoviny.sk) – Dočasný holandský premiér Mark Rutte v pondelok vyhlásil, že zmierňovanie pandemických opatrení v „krajine tulipánov“ bola chyba. Zároveň sa ospravedlnil za to, že tento krok vlády a uvoľňovanie prísnych obmedzení viedli k prudkému nárastu prípadov ochorenia COVID-19.

Po tom, ako v Holandsku začali klesať počty infekcií i hospitalizácií, vláda pred tromi týždňami pristúpila k zrušeniu niektorých pravidiel.

Nastala chyba v úsudku

V rámci tzv. uvoľnenia mohli byť napríklad po viac ako roku znovu otvorené nočné kluby a diskotéky, čo okamžite využili tisíce mladých ľudí po celej krajine.

Počty nakazených sa odvtedy rapídne zvýšili. V sobotu tamojšie zdravotnícke úrady hlásili viac ako 10-tisíc nových prípadov. Kompetentní preto pristúpili k opätovnému zavedeniu niektorých obmedzení na potlačenie šírenia vírusu.

„Nastala chyba v úsudku, je nám to ľúto,“ vyhlásil Rutte novinárom v Haagu. Dočasný minister zdravotníctva Hugo de Jonge uviedol, že uvoľnenie v kombinácii s nedostatkom sociálneho dištancovania sa a delta variantom mali “akceleračný účinok“, čo bolo možné zbadať až s odstupom času.

Štáty urýchľujú očkovanie

Holandsko nie je jediná krajina v Európe, ktorá čelí prudkému nárastu infekcií. Štáty na „starom kontinente“ sa usilujú urýchliť očkovanie proti koronavírusu v nádeji, že zabránia šíreniu infekčnejšieho delta variantu.

V Holandsku dosiaľ úplne zaočkovali 46 % dospelej populácie a viac ako 77 % dospelých už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny. Zdravotnícke orgány tvrdia, v priebehu tohto týždňa dostane prvú alebo druhú dávku dovedna viac ako 1,3 milióna osôb.

Viac k témam: Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Holandský premiér Rutte považuje zmiernenie pandemických opatrení za chybu a verejne sa ospravedlnil © SITA Všetky práva vyhradené.