Hlavnými hrozbami na hranici s Ukrajinou sú nelegálni migranti, ale aj pašovanie tovarov

Slovensko Správy

24.3.2021 (Webnoviny.sk) – Hlavnými hrozbami na hranici SR s Ukrajinou naďalej zostáva organizovaná nelegálna migrácia a pašovanie tovaru, najmä tabakových výrobkov. Konštatuje to Správa o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2020, ktorú v stredu 24. marca vláda vzala na vedomie. Podľa materiálu z dielne rezortu vnútra existujú spomenuté problémy na „zelenom“ úseku štátnej hranice ako aj na hraničných priechodoch.

Za jednu z hlavných príčin nelegálnej migrácie občanov tretích krajín na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici označili podľa správy obe strany spoločensko-politickú nestabilitu krajín pôvodu nelegálnych migrantov.

„Podrobná diskusia bola vedená o možnej hrozbe vzniku nových migračných trás nelegálnej migrácie,“ uvádza sa v materiáli. Slovensko aj Ukrajina podľa správy naďalej hľadajú vhodný spôsob, ktorým by sa zabránilo využívaniu malých leteckých zariadení na nelegálnu cezhraničnú trestnú činnosť.

Spoločné hliadky sa javia efektívne

Dokument tiež konštatuje, že spoločné hliadky na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici sú efektívnym nástrojom prevencie nelegálnej migrácie a účinne pomáhajú v zamedzovaní páchania cezhraničnej trestnej činnosti.

„Na základe Dohody medzi Ministerstvom vnútra SR a Správou Štátnej hraničnej služby Ukrajiny o spoločných hliadkach na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici, podpísanej 30. októbra 2013 v Bratislave bolo v roku 2020 bolo vykonaných 41 spoločných hliadok s Ukrajinou,“ uvádza dokument s tým, že spoločné hliadky sa vykonávali vzhľadom na prijaté opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 iba v mesiacoch január až marec 2020.

Pohyb cez hranice bol plynulý

V oblasti fungovania hraničných priechodov na spoločnej hranici bol podľa materiálu v minulom roku pohyb cez príslušné hraničné priechody plynulý. „V sledovanom období bol pohyb osôb a dopravných prostriedkov dynamický, a to aj vzhľadom na prijaté opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19,“ dodal dokument.

Bilaterálne zmluvy SR so susednými štátmi s výnimkou Rakúska zakotvili inštitút hraničných splnomocnencov. Zodpovední sú za realizáciu medzinárodných zmlúv týkajúcich sa štátnych hraníc, riešenie incidentov, mimoriadnych udalostí a všetkých problémov týkajúcich sa štátnych hraníc.

Viac k témam: cezhraničná spolupráca, hrozba, mštátne hranice, nelegálna igrácia, nelegálne cigarety
Zdroj: Webnoviny.sk – Hlavnými hrozbami na hranici s Ukrajinou sú nelegálni migranti, ale aj pašovanie tovarov © SITA Všetky práva vyhradené.