Hlas-SD nebude zbierať podpisy na referendum počas testovania, okrem SNS sa nikto nechcel pridať

Slovensko Správy

22.1.2021 (Webnoviny.sk) – Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) nebude počas celoplošného testovania zbierať podpisy za referendum o predčasných voľbách. Ako informoval Denník N, Hlas-SD zatiaľ okrem Slovenskej národnej strany (SNS) nenašiel organizáciu, ktorá by ho podporila.

Obava pred šikanou či pokutami

Ako ďalej Denník N priblížil, predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v straníckom podcaste hovoril o tom, že zber podpisov počas testovania robiť nebudú, aby ľudia, ktorí sa na tom mali podieľať, neboli „predmetom šikany alebo pokutovania,“ a tiež nechcú riskovať, že pri zbere podpisov dôjde k provokáciám.

Podľa denníka začne zrejme strana zber podpisov sama a nedá sa vylúčiť, že ich bude zvlášť zbierať aj Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). V čase pandémie sa teda budú podpisy zbierať najmä korešpondenčne, čo môže trvať aj niekoľko mesiacov. Referendum by tak mohlo byť až koncom tohto roka.

Odmietnutie od opozície

Mimoparlamentná strana Hlas-SD navrhla v pondelok 18. januára vytvorenie spoločného petičného výboru na referendum o predčasných parlamentných voľbách. Predseda strany Pellegrini listom oslovil zástupcov viacerých spoločenských organizácií a politických strán, aby do výboru nominovali svojich zástupcov.

Listom sa obrátil aj na opozičné či mimoparlamentné strany s výnimkou kotlebovcov. Smer-SD, Kresťanskodemokratické hnutie, Progresívne Slovensko, Spolu – občianska demokracia a Dobrá voľba ho odmietli, súhlasila len SNS.

Viac k témam: Celoplošné testovanie, predčasné voľby, referendum o predčasných voľbách
Zdroj: Webnoviny.sk – Hlas-SD nebude zbierať podpisy na referendum počas testovania, okrem SNS sa nikto nechcel pridať © SITA Všetky práva vyhradené.