Heger vylúčil spoluprácu až s piatimi stranami, demokrati sa musia spájať iba s demokratmi

Slovensko Správy

5.1.2023 (Webnoviny.sk) – Premiér Eduard Heger (OĽaNO) si nevie predstaviť spoluprácu s Robertom Ficom (Smer-SD), Petrom Pellegrinim (Hlas-SD), Milanom Uhríkom (Republika), Mariánom Kotlebom (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko) ani Andrejom Dankom (SNS). Uviedol to v štvrtok na sociálnej sieti. „Partnerom pre nás nemôže byť ani ten, kto nevie vylúčiť spoluprácu s Ficom a Republikou,“ zdôraznil Heger.

Iná cesta nie je

Premiér prízvukoval, že nie je zástancom tvrdenia, že zo spolupráce nemožno nikoho vylučovať. „Tí, čo uznávajú hodnoty demokracie, sa nemôžu spájať s tými, ktorí touto hodnotou pohŕdajú,“ uviedol. Demokrati sa podľa neho môžu spájať len s demokratmi, iná cesta nie je.

Spolupráca s Ficom či Dankom je podľa neho neprijateľná pre každého, kto to myslí vážne so spravodlivosťou a právnym štátom. „Nie je možné spájať sa s ľuďmi, ktorí v dobrých časoch hovoria o jadre Európskej únie a idú si po fotku do Bieleho domu a dnes sú schopní privierať oči nad Putinovými vojnovými zverstvami,“ podčiarkol Heger.

Zodpovednosť za obdobie temna

Dodal, že Fico je dnes tvárou dezinformačnej scény. Počas pandémie zvolával ľudí do ulíc a vystavoval ich riziku smrti, klamal o očkovaní, napádal odborníkov a lekárov.

Ak to myslíme vážne s hlásením sa ku odkazu Slovenského národného povstania, musíme odmietnuť spoluprácu s Republikou a Kotlebom. Našim „sociálnym demokratom“ zjavne stačí, že táto skupinka len vymenila gardistické uniformy za kravaty,“ pokračoval premiér.

Peter Pellegrini podľa neho sám seba vylúčil z demokratickej alternatívy. Dôvodov je však viac – Pellegrini, Tomáš, Žiga, Raši či Saková sú podľa Hegera Ficovi spolupáchatelia a nesú priamu zodpovednosť za obdobie temna. Premiér na záver dodal, že v najbližších týždňoch ho čakajú dôležité rozhodnutia.

Demokrati musia spolupracovať a nemôžu sa spájať so zlom v podobe Fica, Pellegriniho, Uhríka a im podobným,“ uzavrel.

Viac k témam: Pád menšinovej vlády Eduarda Hegera, Politická kríza, Predčasné voľby na Slovensku 2023, Predseda strany Smer-SD, Premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger vylúčil spoluprácu až s piatimi stranami, demokrati sa musia spájať iba s demokratmi © SITA Všetky práva vyhradené.