Heger: O tom, ako bude vyzerať tretia vlna pandémie, rozhodne každý občan

Slovensko Správy

23.7.2021 (Webnoviny.sk) – O tom, ako bude na Slovensku vyzerať tretia vlna pandémie koronavírusu, rozhodne každý občan. Uviedol to v piatok predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) po tom, ako vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Bratislave dostal druhú dávku vakcíny AstraZeneca.

Viac o téme: Koronavírus

Premiér zároveň zdôraznil, že v niektorých krajinách už tretia vlna naberá na sile, pričom infikovaní sú prevažne nezaočkovaní. Na Slovensku je podľa neho situácia zatiaľ dobrá, keďže sme protiepidemickými opatreniami získali čas.

Slovensko má len dve možnosti

„Vidíme, že s pandémiou, s COVIDom sme ešte neskončili,“ povedal Heger. Zároveň skonštatoval, že v boji proti pandémii má Slovensko len dve možnosti. Prvou je premorenie. To však podľa neho viedlo v druhej vlne k 14 000 obetiam.

„Toto číslo je tak dramatické, že myslím, že nikto si ho nechce zopakovať,“ povedal premiér. Druhá možnosť je podľa neho práve očkovanie. „Toto sú jediné dve cesty, akými spolu môžeme čeliť tretej vlne,“ povedal s tým, že imunitu, akú človeku dá vakcína, mu nedá nič iné, ani prekonanie ochorenia COVID-19.

Počty chorých začnú znova rásť

Podľa hlavného lekára Bratislavského samosprávneho kraja Tomáša Szalaya má Slovensko najnižšie čísla infikovaných už za sebou a počty pozitívnych začnú postupne rásť. „September – október bude už kritické obdobie,“ povedal.

Zároveň zdôraznil, že odporcovia očkovania nie sú homogénna skupina a má význam s nimi diskutovať. „Dajme im dôstojnú cestu k ústupu z ich pozícií,“ dodal.

Viac k témam: Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger: O tom, ako bude vyzerať tretia vlna pandémie, rozhodne každý občan © SITA Všetky práva vyhradené.