Hasiči vyhlásili v Popradskom okrese zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru, platí aj zákaz opekania

Slovensko Správy

21.6.2021 (Webnoviny.sk) – V okrese Poprad platí čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Poprade, platí do odvolania. Informovali o tom samosprávy na sociálnej sieti.

Hasiči upozornili, že v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru je zakázané fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety či využívať otvorený plameň, rovnako vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, ako aj spaľovať horľavé látky.

Povinná je hliadkovacia činnosť

Vlastníkom, správcom alebo užívateľom lesných pozemkov vyplýva zo zákona povinnosť zabezpečovať v lesoch a v ich ochrannom pásme hliadkovaciu činnosť.

Zabezpečiť by mali aj umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia na určenom mieste a rovnako aj udržiavať prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.

Stroje by mali mať hasiace prístroje

Prijímať by mali aj osobitné opatrenia pre priestory postihnuté kalamitou zamerané najmä na urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov či vytváranie rozčleňovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru.

Ich povinnosťou je tiež vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi a zachytávačom iskier pracovné stroje, napríklad traktory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe.

Viac k témam: hasiči, lesné požiare, požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – Hasiči vyhlásili v Popradskom okrese zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru, platí aj zákaz opekania © SITA Všetky práva vyhradené.