Hamáčkova cesta do Ruska mala byť len zástierka. Minister vopred vedel, že nikam nepoletí

Správy Svet

18.4.2021 (Webnoviny.sk) – Avizovaná pondelková cesta do Moskvy českého vicepremiéra Jana Hamáčka bola len zastierací manéver v rámci akcie s vyhostením 18 dôstojníkov ruských tajných služieb SVR a GRU.

Ako informuje spravodajský portál Novinky.cz, povedal to pre český Deník N s tým, že vedel, že nikam nepoletí. Na Twitteri neskôr dodal, že akciu bolo treba urobiť diskrétne a cesta v tom zohrala rolu.

Fenomenálny úspech

„Vzhľadom na rozsiahlosť a ojedinelosť celej akcie aj v rámci celého NATO a EÚ bolo nutné ju (akciu, pozn. red.) vykonať diskrétne, pričom svoju rolu hrala aj moja avizovaná cesta do Moskvy. Z pochopiteľných dôvodov nemôžem verejnosti povedať všetky podrobnosti,“ napísal Hamáček.

Ako tiež uviedol, bezpečnostné zložky dosiahli fenomenálny úspech a „vyhostenie 18 dôstojníkov SVR a GRU a rozbitie dvoch rezidentúr ruských tajných služieb citeľne oslabí nepriateľské aktivity ruských agentov nielen voči ČR“.

Rokovať mal o Sputniku

Hamáček, ktorý je minister vnútra a tiež poverený šéf českej diplomacie, v stredu oznámil, že vycestuje do Moskvy na rokovania o vakcíne proti koronavírusu Sputnik V. Premiér Andrej Babiš cestu spochybňoval a v piatok uviedol, že vicepremiér nikam nepôjde.

V sobotu večer potom obaja politici oznámili, že české bezpečnostné zložky majú podozrenie na účasť príslušníkov ruskej tajnej služby GRU na výbuchoch v muničných skladoch vo Vrběticiach. Pri tejto príležitosti zároveň oznámili vyhostenie 18 ruských diplomatov v Česku, ktorých české rozviedky identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb.

Viac k témam: klamstvo, medzinárodné vzťahy, vyhostenie diplomata
Zdroj: Webnoviny.sk – Hamáčkova cesta do Ruska mala byť len zástierka. Minister vopred vedel, že nikam nepoletí © SITA Všetky práva vyhradené.