Gyimesiho návrh o Csemadoku môže byť protiústavný, zvýhodňuje jednu organizáciu pred ostatnými

Slovensko Správy

25.1.2022 (Webnoviny.sk) – Návrh zákona o finančnej podpore

by mohol byť protiústavný. Parlament preto o ňom nebude rokovať na nadchádzajúcej februárovej schôdzi parlamentu a preloží sa na ďalšiu marcovú schôdzu. Na rokovaní parlamentného výboru pre ľudské práva to uviedol poslanec György Gyimesi (OĽaNO), ktorý návrh zákona predložil.

„Posúdenie ústavnosti tohto zákona je podstatné,“ vyhlásil Gyimesi s tým, že svoj návrh dá posúdiť ešte ústavným právnikom. Poslanec zároveň uviedol, že jeho návrh posúdila legislatívna rada vlády. Tá skonštatovala, že zákon môže byť protiústavný z dôvodu, že zvýhodňuje jednu organizáciu pred ostatnými bez toho, aby na ňu previedol nejaké úlohy.

Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku Csemadok by mal zo štátneho rozpočtu ročne dostávať sumu 300-tisíc eur. Peniaze by išli z rozpočtovej kapitoly ministerstva kultúry. Táto suma by bola každý rok právne garantovaná. V minulosti Csemadok dostával finančný príspevok na svojej fungovanie od štátu, avšak v roku 1996 bola táto finančná dotácia zrušená.

Viac k témam: Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku – Csemadok, Novela zákona, Protiústavnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Gyimesiho návrh o Csemadoku môže byť protiústavný, zvýhodňuje jednu organizáciu pred ostatnými © SITA Všetky práva vyhradené.