Grécko privítalo návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu a signalizuje záujem rokovať

Správy Svet

13.9.2020 (Webnoviny.sk) – Grécky premiér privítal návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu po tom, ako jej misia vyvolala medzi krajinami spor o práva na energetický prieskum vo východnom Stredozemnom mori. Kyriakos Mitsotakis je podľa vlastných slov pripravený obnoviť viaznuce rokovania o možných ložiskách ropy a plynu.

Turecko sa nevzdáva svojich práv

Krajiny sa tak podľa agentúry AP zrejme po týždňoch agresívnych slovných výmen a obáv z ozbrojeného konfliktu prikláňajú k diskusiám.

Turecké prieskumné plavidlo Oruc Reis sa po viac ako mesiaci vrátilo do prístavu v Antalyi. Minister obrany Hulusi Akar pre štátnu agentúru Anadolu povedal, že to však neznamená, že by sa Turecko vzdávalo svojich práv, informuje agentúra AFP. Krajina podľa neho podporuje mier a dialóg – v prípade, že budú naplnené ich „želania a požiadavky„.

Toto je pozitívny prvý krok,“ povedal Mitsotakis novinárom v Solúne, pričom dodal, že ak uvidia náznaky „deeskalácie v praxi„, bude prvý, kto si sadne k rokovaciemu stolu.

Diplomacia delových člnov

Napätie medzi Gréckom a Tureckom sa vystupňovalo po tom, ako Ankara vyslala prieskumné plavidlo Oruc Reis, aby hľadalo ložiská plynu a ropy. Prieskum však zasahuje do vôd, na ktoré si Grécko a Cyprus nárokujú výlučné ekonomické práva. Grécko a Cyprus obviňujú Turecko z porušovania medzinárodného práva a „diplomacie delových člnov„.

Turecko trvá na tom, že obraňuje svoje práva a práva tureckých Cyperčanov na ich spravodlivý podiel na potenciálnych ložiskách plynu v oblasti. Všetky strany pritom v oblasti nasadili vzdušné aj námorné sily, aby zdôraznili svoje nároky.

Rokovania medzi Gréckom a Tureckom o tejto téme sa naposledy konali ešte v roku 2016.

Viac k témam: konflikt, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécko privítalo návrat tureckej prieskumnej lode do prístavu a signalizuje záujem rokovať © SITA Všetky práva vyhradené.