Grécka vláda tlačí na nezaočkovaných, do práce ich vpustia len s platnými negatívnymi testami

Správy Svet

13.9.2021 (Webnoviny.sk) – V Grécku sa od pondelka všetci zamestnanci, ktorí nie sú vakcinovaní proti koronavírusu, musia každý týždeň testovať. Krajina sa totiž snaží zvýšiť mieru zaočkovanosti, v ktorej sa omeškáva za priemerom Európskej únie.

Zamestnanci verejného aj súkromného sektora si budú musieť každý týždeň zaplatiť test alebo sa preukazovať dokladom o vakcinácii, ak chcú vstúpiť na svoje pracovisko. Podobné reštrikcie budú platiť aj na športových štadiónoch, v múzeách a v archeologických expozíciách ale aj v kinách a reštauráciách.

Grécko si nemôže dovoliť zastaviť ekonomiku

Doteraz sa v Grécku proti koronavírusu dalo úplne zaočkovať zhruba 56 percent obyvateľstva, kým v rámci celej Európskej únie je zaočkovanosť v priemere 60 percent. Lockdowny v minulom roku zatlačili grécku ekonomiku do recesie a hrubý domáci produkt krajiny sa v roku 2020 zmenšil o 8,2 percenta.

Viac o téme: Koronavírus

Vládni predstavitelia hovoria, že Grécko si nemôže dovoliť zastaviť ekonomickú aktivitu druhý rok v rade.

Pandémia je na ústupe

„Momentálne pandémia v Grécku prejavuje známky deeskalácie, takže sa zdá, že opatrenia fungujú,“ povedal pre súkromnú televíznu stanicu Skai minister rozvoja Adonis Georgiadis.

„Bohužiaľ, túto deeskaláciu sprevádzajú úmrtia našich spoluobčanov, ktorí nie sú zaočkovaní. Zraňuje ma, že viem, že títo ľudia mohli žiť, ale stali sa obeťami konšpiračných teórií,“ dodal minister.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, očkovanie proti koronavírusu, testovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Grécka vláda tlačí na nezaočkovaných, do práce ich vpustia len s platnými negatívnymi testami © SITA Všetky práva vyhradené.