Generálna prokuratúra kritizuje zrušenie tímu Oblúk, ktorý riešil podozrenia z manipulovania vyšetrovania sledovaných káuz

Slovensko Správy

16.2.2022 (Webnoviny.sk) – Krajskej prokuratúre Bratislava nebolo do stredy oficiálne oznámené, že dňa 14. februára mal byť rozkazom povereného prezidenta Policajného zboru SR a povereného riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR (ÚIS) zrušený špecializovaný vyšetrovací tím Oblúk.

Spomalenie vyšetrovania

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku Generálnej prokuratúry SR, potvrdenie tejto skutočnosti môže negatívne ovplyvniť rýchlosť a plynulosť vykonávania vyšetrovacích procesných úkonov.

„Prípadné zrušenie špecializovaného vyšetrovacieho tímu ÚIS Oblúk by bolo prekvapujúce aj z dôvodu, že vyhodnotenie jeho činnosti a ďalšia opodstatnenosť bola opakovane, naposledy v mesiaci január 2022, potvrdená aj povereným riaditeľom ÚIS,“ povedal hovorca Dalibor Skladan.

Doplnil, že Krajská prokuratúra Bratislava je garantom, že vyšetrovanie závažných podozrení zo zneužitia právomoci nebudú zmarené ani po zrušení tímu ani sa nebudú mariť dôkazy.

Vyšetrovací tím Oblúk

Ministerstvo vnútra SR začiatkom týždňa potvrdilo zrušenie tímu Oblúk na policajnej inšpekcii. Dôvodom má byť podľa medializovaných informácii „nesúlad ďalšej existencie špecializovaného tímu s príslušným interným predpisom rezortu vnútra, absenciu a nemožnosť vykonávania akejkoľvek kontroly vedúceho tímu a zástupcu vedúceho tímu, nedostatok policajtov na dotknutých útvaroch a s tým spojenú zaťaženosť útvarov“. Zrušením tímu sa podľa rezortu nenaruší žiadny ďalší priebeh vykonávania procesných a iných úkonov.

Tím nazvaný Oblúk sa zaoberal podozreniami z manipulovania vyšetrovania sledovaných trestných káuz zo strany príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a Úradu špeciálnej prokuratúry.

Viac k témam: Manipulácia s dôkazmi, Vyšetrovanie, Zneužitie právomoci verejného činiteľa
Zdroj: Webnoviny.sk – Generálna prokuratúra kritizuje zrušenie tímu Oblúk, ktorý riešil podozrenia z manipulovania vyšetrovania sledovaných káuz © SITA Všetky práva vyhradené.