Gemersko-malohontské múzeum otvorí opäť svoje brány pre návštevníkov, pripravené má aj nové výstavy

Slovensko Správy

17.4.2021 (Webnoviny.sk) – Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote (GMM) otvorí v utorok 20. apríla svoje brány pre verejnosť. Ako informuje PR referentka GMM Martina Oštrom Mareková, kultúrny stánok bol pre verejnosť od 19. decembra 2020 zatvorený, a to celých 122 dní.

V tomto období múzeum vyvíjalo zvýšenú prezentačnú aktivitu na sociálnych sieťach, kde sprístupňovalo zbierkové predmety a výsledky vedecko-výskumnej činnosti.

Vystavené je aj najstaršie vajíčko

Návštevníkov čakajú dve nové výstavy. Výstava Pôvab kraslíc prezentuje početnú zbierku veľkonočných vajíčok – kraslíc, ktorá sa začala formovať krátko po vzniku múzea v roku 1882. Návštevníci uvidia kraslice dekorované rôznymi technikami.

„Vystavené je aj najstaršie vajíčko nachádzajúce sa vo fonde múzea, datované rokom 1889, ktoré je zároveň aj najstaršie datované vajíčko vo fondoch ostatných múzeí na Slovensku,“ popisuje referentka.

Pri príležitosti Medzinárodného roka jaskýň a krasu je v priestoroch múzea sprístupnená výstava Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme. Výstava predstaví jaskyne Slovenského krasu a nadväzujúceho Aggteleckého krasu v Maďarsku, ktoré boli v roku 1995 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Ukážu odev olašských Rómov

Verejnosti je opäť sprístupnená aj výstava venovaná prvému riaditeľovi Gemersko-malohontského múzea Jánosovi Fábrymu (1830 – 1907). Návštevník sa oboznámi s Fábryho všestrannou činnosťou a jeho prínosom pre oblasť školstva, výchovy, vzdelávania, zberateľstva a múzejníctva, pričom kultúru a tradície Gemera-Malohontu. Výstavu dopĺňajú predmety z dedičstva rodiny Fábryovcov z Maďarska.

„V rámci prehliadky vlastivednej expozície uvidí verejnosť predmet mesiaca apríl – ženský odev olašských Rómov z lokality Ákosfalva v Rumunsku. Predmet je doplnený o fotografický materiál zachytávajúci napríklad život Rómov v Rimavskej Sobote, časti Dúžavská cesta, zobrazujúci i spôsob odievania žien zo skupiny olašských Rómov, takzvaných Lovárov,“ doplnila Oštrom Mareková.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, Gemersko-malohontské múzeum, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Gemersko-malohontské múzeum otvorí opäť svoje brány pre návštevníkov, pripravené má aj nové výstavy © SITA Všetky práva vyhradené.