Gajdoš požiada Pellegriniho o zvolanie Bezpečnostnej rady SR pre aktuálnu situácia v Iraku

Slovensko Správy

5.1.2020 (Webnoviny.sk) – Minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) požiada predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) o zvolanie Bezpečnostnej rady SR pred rokovaním Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie (NATO) a Severoatlantickej rady, ktoré sa budú konať v pondelok 6. januára.

Dôvodom je aktuálna situácia v Iraku, vyhodnotenie poznatkov a prijatie opatrení na zabezpečenie slovenských vojakov, ktorí sa v krajine nachádzajú. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Útok na letisko

Americký prezident Donald Trump nariadil v piatok raketový útok na letisko v Bagdade, pri ktorom zabili veliteľa iránskych elitných jednotiek Kuds Kásima Sulejmáního a ďalších osem ľudí.

Zomrel aj zástupca šéfa irackej milície Abú Mahdí Muhandis, čo môže ohroziť vzťahy medzi USA a Irakom. Telo Sulejmáního identifikovali len podľa prsteňa. Rakety, ktoré boli vystrelené z dronu totiž vybuchli v momente, keď vystupoval z lietadla.

Obranný krok

Americké jednotky na pokyn prezidenta urobili obranný krok, aby ochránili amerických občanov v zahraničí, a zabili Kásima Sulejmáního. Cieľom útoku bolo zamedziť ďalším plánovaným útokom zo strany Iránu,“ píše sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Ozbrojený útok má veľkú odozvu aj v zahraničí, izraelská armáda je v bojovej pohotovosti. Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko vyzývajú na upokojenie situácie. USA vyzvalo svojich občanov v Iraku, aby opustili krajinu, pretože sa dajú očakávať odvetné útoky.

Slovenskí vojaci pôsobiaci v Iraku sú podľa Capákovej v bezpečí a ministerstvo obrany je o tamojšej situácii pravidelne informované. Vojaci sú v prípade potreby pripravení splniť evakuačné pokyny podľa rozhodnutia velenia NATO. V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Sulejmáního, pozastavilo NATO výcvikovú misiu a plnenie operačných úloh.

Viac k témam: raketový útok
Zdroj: Webnoviny.sk – Gajdoš požiada Pellegriniho o zvolanie Bezpečnostnej rady SR pre aktuálnu situácia v Iraku © SITA Všetky práva vyhradené.