Frontex výrazne zvýši podporu Litve pri ochrane jej hraníc s Bieloruskom pred nelegálnymi migrantmi

Správy Svet

12.7.2021 (Webnoviny.sk) – Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex v najbližších dňoch výrazne zvýši podporu Litve, ktorá čelí náporu nelegálnych migrantov prichádzajúcich do krajiny zo susedného Bieloruska. Výkonný riaditeľ agentúry Fabrice Leggeri to oznámil v sobotu večer v telefonickom rozhovore s litovským prezidentom Gitanasom Nausedom.

Poľsko vyšle vrtuľník

Frontex už tento mesiac vyslal na hranicu Litvy s Bieloruskom asi desiatku svojich príslušníkov a niekoľko hliadkovacích vozidiel. Podpora sa má v najbližších dňoch viac ako zdvojnásobiť.

Pomoc prisľúbilo aj susedné Poľsko, ktoré do Litvy vyšle hliadkovací vrtuľník. O vyslaní ďalšieho Litva rokuje s Nemeckom, informoval úrad litovského prezidenta.

Litva, ktorá poskytla útočisko predstaviteľom bieloruskej opozície, obviňuje svojho suseda, že nelegálnym imigrantom, ktorí prichádzajú najmä z Iraku, Blízkeho východu a Afriky, cielene umožňuje prekračovať vzájomnú hranicu.

Litva stavia plot

Podľa Frontexu prípady nelegálneho prekročenia hranice v júni vzrástli šesťnásobne. Za posledné dva mesiace hranicu medzi Litvou a Bieloruskom prekročilo viac ako 1500 ľudí, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zhruba 20-násobok.

V snahe odradiť migrantov z iných krajín začala Litva v piatok na hraniciach s Bieloruskom budovať plot. Vzťahy medzi týmito susednými krajinami sú napäté od volieb hlavy štátu v Bielorusku z augusta 2020.

Viac k témam: migranti, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Frontex výrazne zvýši podporu Litve pri ochrane jej hraníc s Bieloruskom pred nelegálnymi migrantmi © SITA Všetky práva vyhradené.