Francúzsku idú na pomoc s požiarom aj hasiči z iných európskych krajín

Správy Svet

12.8.2022 (Webnoviny.sk) – Do Francúzska sa v piatok začali schádzať hasiči z celej Európy, aby tam pomohli v boji s viacerými lesnými požiarmi, vrátane rozsiahleho, ktorý ničí borovicové lesy na juhozápade krajiny.

Požiar stále nie je pod kontrolou

Podľa hasičov z departementu Gironde sa požiar v noci v dôsledku slabého vetra šíril len obmedzene, no horúce a suché počasie naďalej predstavuje nepriaznivé podmienky na to, aby dokázali plamene dostať pod kontrolu.

Lesný požiar v departemente Gironde a susednom Landes od utorka spálil už viac ako 74 kilometrov štvorcových a vyžiadal si evakuáciu najmenej 10-tisíc ľudí.

Na pomoc idú aj lietadlá

K viac ako tisícke francúzskych hasičov, ktorí už sú na mieste, sa pridá aj viac ako 360 ich kolegov so 100 špeciálnymi vozidlami z Nemecka, Rumunska, Poľska a Rakúska. Grécko vyslalo dve špeciálne hasičské lietadlá Canadair.

Švédsko zase nasadilo dve hasičské lietadlá Air Tractor na pomoc s hasením ďalších lesných požiarov v Bretónsku na západe Francúzska.

Viac k témam: Lesný požiar, Požiar
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzsku idú na pomoc s požiarom aj hasiči z iných európskych krajín © SITA Všetky práva vyhradené.