Francúzsko uvoľnilo väčšinu opatrení proti COVID-19. Vedci však majú obavy, že ide o predčasný krok

Správy Svet

14.3.2022 (Webnoviny.sk) – Francúzsko v pondelok uvoľnilo väčšinu reštrikcií zameraných proti šíreniu ochorenia COVID-19. Na miestach ako reštaurácie, bary, kiná, divadlá a v medziregionálnej doprave už nebudú ľudia musieť dokazovať očkovanie proti koronavírusu vakcinačným preukazom, čo platilo od januára.

Viac o téme: Koronavírus

Pravidlá uvoľnia aj pri rúškach

V nemocniciach a opatrovateľských domovoch však neočkovaní musia poskytnúť negatívny výsledok testu alebo dôkaz o nedávnom zotavení sa z ochorenia.

Voľnejšie bude aj nosenie rúšok, ktoré budú povinné už len vo verejnej doprave, nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach.

Vedci však majú obavy

Uvoľňovanie, ktoré prichádza menej ako mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb, avizovala francúzska vláda začiatkom mesiaca na základe hodnotenia zlepšujúcej sa epidemickej situácie. V ostatných dňoch sa však počet nových infekcií začal znova zvyšovať, čo vyvoláva u vedcov obavy, že uvoľňovanie je predčasné.

Počet nových infekcií na základe sedemdňového priemeru dosiahol viac ako 60-tisíc, týždeň predtým to bolo 50-tisíc. V 67-miliónovom Francúzsku je plne zaočkovaných viac ako 92 percent ľudí vo veku 12 rokov a viac.

Viac k témam: Koronavírus COVID-19 vo Francúzsku, Očkovanie proti koronavírusu, Pandémia, Pandemické opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzsko uvoľnilo väčšinu opatrení proti COVID-19. Vedci však majú obavy, že ide o predčasný krok © SITA Všetky práva vyhradené.