Francúzom sa nepáči zavedenie COVID pasov, naprieč krajinou sa konali stovky protestov

Správy Svet

22.8.2021 (Webnoviny.sk) – Tisíce ľudí pochodovali v sobotu vo francúzskych mestách na protest proti nedávno zavedeným tzv. covid pasom, ktoré musia mať všetci obyvatelia krajiny, ak chcú vstúpiť do kaviarní, vlakov či iných verejných priestorov.

Zúčastnení kritizovali spomenuté opatrenie a tvrdili, že francúzska vláda ním prakticky nariadila povinné očkovanie proti koronavírusu. V Paríži zorganizovali rôzne skupiny až štyri demonštrácie. Vo zvyšných častiach Francúzska sa konalo ďalších viac ako 200 protestov.

Bojujú s delta variantom

Francúzsko už niekoľko týždňov čelí nárastu prípadov koronavírusu, pod ktorý sa podpísal predovšetkým nákazlivejší delta variant. Ten v súčasnosti predstavuje väčšinu prípadov na území Francúzska.

Potvrdenia získajú ľudia na základe absolvovania očkovania proti COVID-19, dokladu o nedávnom prekonaní tohto ochorenia alebo negatívnom teste na koronavírus.

Demonštranti trvajú na obmedzovaní svojich práv

Prieskumy ukazujú, že väčšina Francúzov zdravotné preukazy podporuje, no opatrenie má aj zanietených odporcov, ktorí už šesť týždňov na protestoch naprieč krajinou tvrdia, že ním obmedzili ich práva.

Vo Francúzsku dosiaľ zaočkovali aspoň jednou dávkou vakcíny viac ako 47 miliónov ľudí, čo predstavuje 70,2 percenta tamojšej populácie. Viac ako 40,5 milióna alebo 60,5 percenta občanov je už úplne zaočkovaných.

Viac k témam: COVID pas, Koronavírus, Pandémia, protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Francúzom sa nepáči zavedenie COVID pasov, naprieč krajinou sa konali stovky protestov © SITA Všetky práva vyhradené.