Foto: Andrej Danko bol vyznamenaný čestným doktorátom na moskovskej univerzite MGIMO

Správy Svet

7.11.2019 (Webnoviny.sk) – Predseda Národnej rady Slovenskej republiky a Slovenskej národnej strany Andrej Danko bol vyznamenaný čestným doktorátom na moskovskej univerzite MGIMO. Ten dostal za rozvoj slovensko-ruských vzťahov, za spoluprácu a prínos na parlamentnej úrovni a za prínos pri posilňovaní mieru, medzinárodnej spolupráce a priateľských vzťahov medzi národmi. Ako uviedol rektor univerzity Anatolij Vasiljevič Torkunov, vedecká rada MGIMO ho predsedovi parlamentu udelila jednohlasne.

Na ceremónii bol aj Volodin

Slávnostnej ceremónie udeľovania čestného doktorátu sa zúčastnili aj predseda Štátnej dumy Ruskej federácie Vjačeslav Volodin, predseda Zahraničného výboru ruskej dumy Leonid Sluckij, šéf Skupiny priateľstva Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie s NR SR Alexander Petrov, ale aj študenti prestížnej univerzity, medzi ktorými je aj viac ako desiatka Slovákov.

Vo svojom príhovore Andrej Danko vyzdvihol slovensko-ruské vzťahy. Vďaka tým sa podarilo predsedovi parlamentu uskutočniť na prelome júna a júla tohto roka podnikateľskú misiu do RF, ktorej sa zúčastnilo vyše 30 slovenských podnikateľov. Tí v Ruskej federácii podpísali niekoľko zmlúv o spolupráci.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Andrej Danko bol vyznamenaný čestným doktorátom na moskovskej univerzite MGIMO (fotografie)

Šéf národniarov sa tak stal prvým predsedom parlamentu, ktorý takéto ocenenie získal. Okrem Andreja Danka bol v minulosti udelený čestný doktorát aj takým svetovým osobnostiam, akými sú napríklad monacké knieža Albert II., bývalý izraelský prezident Šimon Peres, bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, či bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac.

Hrdinstvo vojakov počas SNP

Po slávnostnom udelení titulu sa konala konferencia pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania, na ktorej Andrej Danko vystúpil s príhovorom.

V ňom vyzdvihol hrdinstvo slovenských a sovietskych vojakov, ktorí v hrôzach 2. svetovej vojny, bok po boku nasadili svoje životy, aby oslobodili Slovensko a Európu od fašizmu.

Počas svojej súkromnej návštevy Ruskej federácie má ešte Andrej Danko rokovať s ministrom priemyslu a obchodu ohľadom potenciálnych slovensko-ruských investičných možností.

Viac k témam: Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov MGIMO
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Andrej Danko bol vyznamenaný čestným doktorátom na moskovskej univerzite MGIMO © SITA Všetky práva vyhradené.