Fond pre budúcnosť športu daroval štedrý grant atlétom, tanečníkom i skokanom!

Slovensko Správy

12.2.2021 (Webnoviny.sk) – Šprintér, ktorého nemožno len tak ľahko dobehnúť, študenti túžiaci po novom ihrisku či nebojácni skokani na lyžiach. Projekt Fond pre budúcnosť športu aj vo februári podporil viacerých slovenských amatérskych športovcov a športové kluby. Porota tento raz podporila až 20 subjektov. Celkový počet výhercov tak narástol na 180, medzi ktorých sa rozdelila suma 317 400 €!

Dôveruj, ale preveruj. Keď sa šprintérsky talent Tomáš Matuščák dozvedel, že z Fondu získal grant v hodnote 2 000 eur, miešali sa v ňom rôzne emócie. Na jednej strane to bola neopísateľná radosť a na druhej nemohol uveriť vlastným ušiam. „To naozaj? Super. Veľmi ste ma prekvapili,“ zneli úvodné slova Tomáša, ktorý sa športu venuje odmalička. „Asi 6 rokov som hral futbal. Bol som v ňom najrýchlejší, nikto ma nevedel chytiť,“ uviedol mladý šprintér, ktorý minulý rok ako junior splnil limit pre dospelých a podarilo sa mu kvalifikovať na seniorské majstrovstvá Európy.

Hoci s futbalom skončil, rodičia ho presvedčili, aby sa venoval atletike. „Od prvého tréningu bolo jasné, že tie šprinty patria ku mne. Mal som vtedy 16 rokov.“ Tomáš sa aktuálne pripravuje na majstrovstvá Európy, ktoré sa onedlho uskutočnia v Poľsku. „Veľa som investoval do prípravy. Grant by som určite využil na sústredenia, pretože to je najdrahšia položka. A z tých sústredení sa dá zároveň veľa ťažiť. Nestojí to pár eur, ale bavíme sa o stovkách, až tisícoch. Peniaze využijem aj na športové a tréningové doplnky. Zišlo by sa mi aj oblečenie,“ prezradil Tomáš, a dodal, že na spomínaných majstrovstvách dá zo seba maximum.

Veľa športov na jednom ihrisku

Podporu vo výške 4 500 eur získala aj Spojená škola internátna v Trenčíne. Vo výbornom videu, ktoré vedenie školy poslalo do Fondu, bolo vidieť zohratú tímovú prácu žiakov, ktorí snívajú o novom multifunkčnom ihrisku.

Ako prvá sa skvelú správu dozvedela Gabriela Porubanová. „To nemyslíte vážne! Super,“ tešila sa a takisto opísala aktuálnu výučbu počas nepriaznivej situácie spôsobenej pandémiou. „Čo sa samotnej školy týka, výučba momentálne prebieha tak, ako prebieha. Sedíme všetci doma a snažíme sa s našimi deťmi nejakým spôsobom komunikovať,“ prezrádza Gabriela, ktorá zároveň vymenovala aj množstvo skvelých pohybových aktivít pre deti, ktoré škola usporadúva.

Každoročne organizujú okresnú paraolympiádu, ktorej sa zúčastňujú deti zo špeciálnych škôl a zariadení. Táto akcia je tiež zaradená do Slovenského paraolympijského výboru, kam putujú  výsledky. „Na paraolympiáde máme beh na 60 metrov, beh na 400 metrov, skok do diaľky a skok do výšky, vrh guľou. To máme pre deti s ľahším postihnutím. Pre deti s ťažším postihnutím prispôsobujeme jednotlivé disciplíny. Chceme, aby mali pocit z  úspechu, tiež dostanú diplom, čo ich veľmi teší,“ uviedla Gabriela a na záver dodala, že výstavbou multifunkčného ihriska začnú pravdepodobne v druhej polovici tohto roka.

Dúfajú v tanečné leto

Spoločnosť Niké podporila aj známu tanečnú akadémiu Dansovia, ktorú vedie Peter Modrovský. Ako uviedol, grant poslúži na zdokonalenie online lekcií. „Môžeme vyučovať iba online. Predsa len si myslím, že tá počiatočná eufória z tohto spôsobu výučby už opadla. Neostáva nám nič iné ako modliť sa a priať si, aby sa toto obdobie už skončilo. Zároveň nám veľmi dobre padne správa o podpore,“ povedal Peter po tom, ako sa dozvedel, že porota mu udelila grant v hodnote 2 000 eur.

V tanečnej akadémii chcú peniaze takisto investovať do aktivít, ktoré podporia práve online. Tréningy v takejto forme sú rozdelené podľa vekových kategórii. Metodika výučby je vždy iná.

„Pre nás je najväčší problém to, že sme párový tanec a tam je prvé obmedzenie. Ďalšie sú priestorové veci. Riešime preto kondičné cviky, ktoré ale nemôžete robiť s malými deťmi a tak je to o niečo komplikovanejšie. Časť podpory by sme chceli použiť aj v rámci nejakých programov výučby.“

Peter uviedol, že v akadémii majú počas leta viacero plánov, ktoré by radi zrealizovali, pokiaľ to situácia dovolí. „Veríme, že vtedy by sme mohli fungovať. Súťaže sa presunú pravdepodobne na letné termíny. Bude to pre nás výzva, aby sme všetko dobehli,“ uzavrel.

Vďaka Fondu môžu kúpiť výstroj pre deti

Klub priateľov skoku na lyžiach Banská Bystrica vznikol v roku 1993. Bolo to v čase, kedy sa skoky ako také na Slovensku vôbec netrénovali. Klub bol skôr určený pre potreby takzvaných lyžiarskych  veteránov, ktorí si usporadúvali súťaže. Neskôr však začali trénovať mladých skokanov, dokonca aj malé detičky. Dokopy sa venujú až dvadsiatim talentovaným športovcom. „Ďakujeme, máme veľkú radosť,“ povedala Denisa Kapustíková, ktorá sa ako prvá dozvedela o podpore a porozprávala o klube.

„Súťaží sme sa zúčastňovali pravidelne. Momentálne je to však okresané. Aktuálne chodíme do Poľska, kde sú tieto typy súťaží povolené. Pred pandémiou sme súťaži aj v Českej republike či v Maďarsku. Zúčastnili sme sa na majstrovstvách sveta žiakov v Nemecku, kde sme mali pódiové umiestnenia. Naše deti nás úspešne reprezentujú ako doma, tak aj v zahraničí.“

Denisa prezradila, že grant chcú využiť na výjazdy pre pretekárov a takisto na výstroj pre malé deti, ktorú im klube zabezpečujú.

Zapojte sa do Fondu pre budúcnosť športu!

Ak aj vy milujete šport a chcete to niekam dotiahnuť, zapojte sa do Fondu pre budúcnosť športu. Stačí nahrať krátke video, pridať štipku kreativity a humoru, ktorá presvedčí porotu o tom, že práve vy ste najlepší kandidát na získanie grantu. Následne nahrávku prihláste do Fondu na stránke http://www.nikefondsportu.sk. Veľa šťastia!

Informačný servis

Viac k témam: Fond pre budúcnosť športu, grant, PR, športovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Fond pre budúcnosť športu daroval štedrý grant atlétom, tanečníkom i skokanom! © SITA Všetky práva vyhradené.