Fínsky premiér odstúpil z funkcie, jeho vládu tvorilo päť koaličných strán

Správy Svet

3.12.2019 (Webnoviny.sk) – Fínsky premiér v utorok odstúpil zo svojej funkcie. Stalo sa tak po tom, čo jeho kabinetu stiahol svoju podporu kľúčový koaličný partner. Antti Rinne, ktorý sa stal predsedom vlády v júni, čelil v ostatných dňoch vlne kritiky za riešenie situácie so štátnou poštou, ktorej zamestnanci v novembri na dva týždne vstúpili do štrajku.

Vládna koalícia požadovala od Rinneho vysvetlenie stanovísk a konania vlády. Koaličná Fínska strana stredu však jeho vysvetlenia zamietla s tým, že sú neprijateľné a Rinnemu sa nedá dôverovať, a preto ho následne vyzvala, aby odstúpil alebo čelil hlasovaniu o dôvere.

Rinneho oznámenie viedlo k formálnej rezignácii vládneho kabinetu, ktorý tvorilo päť strán, a to jeho Sociálnodemokratická strana Fínska, spomínaná Fínska strana stredu, Švédska ľudová strana vo Fínsku, Zväz ľavice a Zelení. Nepredpokladá sa, že by sa konali predčasné voľby. Na budúci týždeň parlament rozhodne o novom premiérovi.

Päťdesiatsedemročný politik už svoju rezignáciu predložil aj prezidentovi Saulimu Niinistovi, ktorý mu poďakoval za „krátke, ale mnohé momenty dobrej spolupráce“.

Viac k témam: fínsky premiér
Zdroj: Webnoviny.sk – Fínsky premiér odstúpil z funkcie, jeho vládu tvorilo päť koaličných strán © SITA Všetky práva vyhradené.