Fico žiada od Kollára vyjadrenie, či koalícia dodrží právo opozície pri voľbe šéfa NKÚ

Slovensko Správy

1.2.2022 (Webnoviny.sk) – Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico žiada od šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) verejné vyjadrenie v mene celej vládnej koalície, či bude rešpektovať tradičné právo parlamentnej opozície na ústavnú funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ).

Ako strana informuje v tlačovej správe, takéto vyjadrenie je dôležité pre koordináciu postupu opozičných parlamentných strán v parlamente.

„Historicky bola pri voľbe predsedu NKÚ rešpektovaná zásada, že táto významná ústavná funkcia prináleží parlamentnej opozícii,“ povedal Fico. Takto to bolo podľa neho aj v prípade predsedu NKÚ Jána Jasovského, ako aj v prípade predsedu Karola Mitríka, ktorého ako opozičného nominanta (bývalý poslanec NR SR za SDKÚ, riaditeľ SIS za vlády Ivety Radičovej) za predsedu NKÚ zvolila Národná rada SR v čase, keď Smer-SD vytvoril jednofarebnú vládu.

Zákonodarci majú v programe aktuálnej schôdze voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR). Doterajšieho predsedu NKÚ Karola Mitríka poslanci zvolili v máji 2015. Druhý najvyšší počet hlasov po Mitríkovi vtedy získal Maroš Žilinka. Do piatka (4. februára) tohto roka je potrebné podávať návrhy na nového šéfa NKÚ.

Viac k témam: Opozícia, ústavná, Voľba hlavného kontrolóra
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico žiada od Kollára vyjadrenie, či koalícia dodrží právo opozície pri voľbe šéfa NKÚ © SITA Všetky práva vyhradené.