Fico prišiel na súdny proces s Kováčikom, Dömötör vypovedal o dôvode odsúdenia pre krivú výpoveď (video)

Slovensko Správy

12.8.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 12. augusta 10:19

Na súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom sa na Špecializovaný trestný súd do Pezinka vo štvrtok ako verejnosť prišiel pozrieť expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Fico verí vo víťazstvo spravodlivosti

Ako uviedol pre médiá, celú záležitosť považuje za politický proces a frašku. Jediným svedkom proti Dušanovi Kováčikovi je podľa neho „udavač“ Ľudovít Makó, z ktorého médiá robia celebritu.

Fico doplnil, že dúfa v prípade Dušana Kováčika vo víťazstvo spravodlivosti. „Je to komplot voči jeho osobe,“ dodal Fico.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Dömötör zopakoval, prečo ho odsúdili

V procese s Kováčikom prišiel vo štvrtok vypovedať bývalý člen skupiny takáčovcov Csaba Dömötör. Toho len minulý týždeň Okresný súd Bratislava III (OS BA III) odsúdil na podmienečný trest pre trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy.

Na otázku obhajcov Dušana Kováčika, aký bol dôvod tohto odsúdenia povedal, že ho obvinený Peter Petrov prezývaný Tiger naviedol, aby vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre za účelom prepustenia jeho kamaráta Mateja Zemana z väzby.

Konkrétne Dömötör na polícii povedal, že spolu s Matejom Zemanom viezli úplatok 100 000 eur na stretnutie s bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby Františkom Böhmom a bývalým šéfom daňových kriminalistov Ľudovítom Makóom. Podľa rozsudku OS BA III sa na základe tejto výpovede Makó aj Böhm neskôr dostali do väzby.

Zeman zaslal ospravedlnenie

„Stále trval na tom, že musím myslieť na to, že mám malé dieťa, aby ma nezavreli,“ povedal Dömötör o Petrovi Petrovovi. Pokiaľ ide o Dušana Kováčika, Dömötör uviedol, že ho nepozná a tiež nevie nič o tom, že by mal prijať 50 000 eur.

Rovnako ako Dömötöra pre krivú výpoveď alebo marenie spravodlivosti obvinili aj Petra Petrova a Mateja Zemana. Polícii sa ich však nepodarilo zadržať a momentálne je na nich vyhlásené pátranie. Matej Zeman pritom už vypovedal v procese s Dušanom Kováčikom a vo štvrtok bol predvolaný opätovne. Podľa sudkyne však súdu zaslal ospravedlnenie.

Súd by sa zároveň dnes alebo v piatok 13. augusta mal zaoberať opätovnou žiadosťou Dušana Kováčik o prepustenie z väzby.

Trvá na svojej nevine

Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie o trestných konaniach bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Bývalý špeciálny prokurátor však trvá na svojej nevine. Stíhaný je väzobne.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: súdy, takáčovci
Zdroj: Webnoviny.sk – Fico prišiel na súdny proces s Kováčikom, Dömötör vypovedal o dôvode odsúdenia pre krivú výpoveď (video) © SITA Všetky práva vyhradené.