Febiofest privíta svetoznámeho oscarového režiséra Costu-Gavrasa

Slovensko Správy

12.2.2020 (Webnoviny.sk) – Držiteľ Oscara, Zlatých Glóbusov, ocenení z najprestížnejších festivalov sveta ako Cannes či Berlinale aj Európskej filmovej ceny. Jeden z najvýznamnejším francúzskych filmových tvorcov v histórii, ktorý je na výslní svetovej kinematografie už pol storočia. Režisér Costa-Gavras bude hlavným hosťom blížiaceho sa 27. ročníka Medzinárodného filmového festivalu FEBIOFEST Bratislava, ktorý sa uskutoční od 11. do 17. marca 2020.

Zavíta aj medzi slovenských a medzinárodných študentov, hostiť ho totiž spoločne s Febiofestom bude aj filmové networkingovo-vzdelávacie podujatie Visegrad Film Forum, ktoré sa koná od 10. do 14. marca 2020 na Vysokej škole múzických umení.

Francúzsky režisér gréckeho pôvodu Costa-Gavras si získal slávu a uznanie predovšetkým svojimi politickými drámami, ktorými dokázal upriamiť pozornosť verejnosti na kontroverzné udalosti nedávnej histórie.

Jeho film Priznanie / L’aveu z roku 1970 je ostrou kritikou komunistických praktík a reakciou na vstup sovietskych okupačných vojsk do Československa v auguste 1968. Výnimočný film, u nás roky zakázaný, uvedie Febiofest z novo zreštaurovanej digitálnej kópie. Vznikol ako autentické svedectvo jedného z protagonistov vykonštruovaného procesu s Rudolfom Slánskym. Sugestívna analýza obludných mechanizmov moci zachytáva kruté výsluchy, manipuláciu s obžalovanými, nátlak vedúci k falošnému priznaniu.

„Sme mimoriadne poctení, že na náš festival prijal pozvanie významný režisér, ktorého navyše so Slovenskom spája jeden z jeho zásadných filmov. Je snom každého milovníka dobrého filmu – či už ako diváka alebo organizátora festivalu – stretnúť osobne režiséra, ktorý spoluvytvára dejiny svetového filmu,“ povedal umelecký riaditeľ Febiofestu Ondrej Starinský.

Počas svojej vôbec prvej návštevy Slovenska Costa-Gavras osobne predstaví divákom na Febiofeste aj svoj nový film Dospeláci v miestnosti / Adults in the room z minulého roka, v ktorom opisuje udalosti v Grécku z roku 2015, keď sa tunajšia ekonomika dostala do najväčšej krízy. Snímka vznikla podľa rovnomenného bestselleru bývalého gréckeho ministra financií a enfant terrible európskej politiky Yanisa Varoufakisa. Tento film je jeho prvým, ktorý natočil v rodnom Grécku, odkiaľ emigroval do Francúzska v 50. rokoch minulého storočia. Vlani ho odpremiéroval na pôde slávneho festivalu v Benátkach, kde si prevzal ocenenie za celoživotné dielo. Z Bratislavy si odnesie Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za prínos svetovej kinematografii.

Diváci si z rozsiahlej filmografie Costu-Gavrasa budú môcť na Febiofeste pozrieť aj snímku Kapitál / Le capital (2012) o bezohľadných ambíciách, mocenských zápasoch, chamtivosti a podvodoch v medzinárodnom finančnom svete.

Costa-Gavras, ktorý je aktívnym filmárom už vyše 50 rokov, si získal medzinárodné uznanie hneď prvým politickým trilerom, filmom Z (1969). So snímkou o skutočnom prípade politickej vraždy gréckeho politika získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film, odniesol si dve ceny z Cannes, bodoval v cenách BAFTA. Aj ďalší napínavý politický triler Nezvestný / Missing z roku 1982 o príbehu amerického spisovateľa, ktorý zmizol počas vojenského prevratu v Čile, v hlavnej úlohe s Jackom Lemmonom, mu priniesol Oscara za scenár aj Zlatú palmu na festivale v Cannes.

Počas svojej 50-ročnej filmárskej kariéry nakrúcal Costa-Gavras striedavo vo Francúzsku aj v Hollywoode. V jeho filme Mesto šialencov / Mad City (1997) si zahralo hviezdne obsadenie v podobe Johna Travoltu aj Dustina Hofmanna. Za snímku Amen z roku 2002, v ktorej sa vrátil k téme holokaustu, si vyslúžil francúzsku národnú filmovú cenu Cézar.

Filmoví fanúšikovia si už teraz môžu zakúpiť festivalový Cinepass cez online rezervačný systém MyCinepass. Ten umožní držiteľom online rezervácie na filmy, bez čakania v radoch pri pokladni kín. Cinepass na neobmedzený vstup na bratislavský Febiofest je momentálne v predpredaji za 20 EUR, pre študentov za 18 EUR, víkendový Cinepass stojí 15 eur. Ceny sa počas festivalu zvýšia. Za jednorazový lístok zaplatí návštevník 5 EUR.

CINEPASS MFF FEBIOFEST BRATISLAVA
https://cinepass.sk/febiofest/sk/

Hlavným organizátorom MFF FEBIOFEST je Asociácia slovenských filmových klubov.

Aktuálne informácie
www.febiofest.sk
www.facebook.com/Febiofest.sk/
www.instagram.com/febiofest_sk/

Podujatie finančne podporuje: Audiovizálny fond

Inzercia

Viac k témam: Febiofest, festival, filmy
Zdroj: Webnoviny.sk – Febiofest privíta svetoznámeho oscarového režiséra Costu-Gavrasa © SITA Všetky práva vyhradené.