Exporadcu maltského premiéra prepustili z väzby, vypočúvali ho v súvislosti s vraždou novinárky

Správy Svet

29.11.2019 (Webnoviny.sk) – Bývalého poradcu maltského premiéra prepustili z väzby, kde ho zadržiavali a vypočúvali v súvislosti s vraždou novinárky z roku 2017. Premiér Joseph Muscat v piatok uviedol, že polícia nenašla dôvod na to, aby Keitha Schembriho naďalej držala vo väzbe, píše agentúra AP. Niekdajší hlavný premiérov poradca odstúpil začiatkom týždňa z funkcie po tom, čo sa jeho meno začalo skloňovať v súvislosti s vyšetrovaním bombového útoku, pri ktorom zomrela Daphne Caruanová Galiziová.

Informácie za imunitu

Polícia minulý týždeň vzala v súvislosti s vraždou do väzby maltského podnikateľa, ktorý sa pokúsil malú ostrovnú krajinu opustiť. Yorgen Fenech poskytol vyšetrovateľom informácie o Schembrim, údajne výmenou za imunitu.

Muscat však v piatok ráno novinárom povedal, že policajný komisár a generálny prokurátor vydali odporúčanie, v ktorom uviedli, že „na prezidentské omilostenie neexistuje dostatočný dôvod“ a jeho vláda sa s tým stotožňuje.

Či tým naznačil, že neexistujú dôkazy opodstatňujúce väzbu jeho exporadcu, nie je známe. Muscat nevysvetlil, prečo polícia prišla k takému záveru.

Zomrela po výbuchu bomby

Matthew Caruana Galizia, syn zosnulej novinárky, skritizoval vládu za „úplné informačné embargo“ súvisiace s vyšetrovaním vraždy jeho matky. Bol jedným demonštrantov, ktorí sa zišli pred premiérovým úradom.

Caruanová Galiziová bola tvrdou kritičkou vlády a svojimi odhaleniami v oblasti korupcie a prania špinavých peňazí prispela k predčasným voľbám na Malte. Zomrela v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute.

V decembri toho istého roku zatkli v súvislosti s jej vraždou troch ľudí podozrivých z vykonania vraždy, objednávateľ je dosiaľ neznámy. V súvislosti s vyšetrovaním prípadu tento týždeň odstúpili aj dvaja ministri. Chris Cardona, Konrad Mizzi i spomínaný Schembri popierajú, že by sa v spojitosti s bombovým útokom nejako previnili.

Viac k témam: vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Exporadcu maltského premiéra prepustili z väzby, vypočúvali ho v súvislosti s vraždou novinárky © SITA Všetky práva vyhradené.