Europol varuje pred kyberzločincami, počas pandémie šíria dezinformácie a snažia sa obohatiť

Správy Svet

5.10.2020 (Webnoviny.sk) – Európska policajná agentúra varuje pred kyberzločincami, ktorí sa snažia obohatiť na koronakríze a zameriavajú sa na ľudí a spoločnosti tráviace viac času na internete, keďže musia pracovať z domu.

Europol v pondelok vydal svoju výročnú správu hodnotiacu hrozby organizovaného zločinu na internete, v ktorej zdôrazňuje svoje skoršie varovania adresované členským štátom Európskej únie.

Aspekty kyberzločinu

V hodnotení sa Europol venuje všetkým aspektom kyberzločinu. Varuje, že „mnoho jednotlivcov a firiem, ktoré nemuseli byť pred krízou tak aktívni online, sa stali lukratívnym cieľom“, pre zločincov, ktorí sú schopní rýchlo prispôsobiť existujúcu trestnú činnosť na internete tak, aby zodpovedala vznikajúcim zraniteľnostiam.

Viac o téme: Koronavírus

Zločinci okrem iného využívajú pandémiu aj na šírenie dezinformácií, na ktorých sa tiež obohacujú.

Šírenie falošných správ o možných liekoch alebo liečbe „uľahčuje zločincom predaj vecí, o ktorých tvrdia, že pomôže predchádzať ochoreniu COVID-19 alebo ho vyliečiť,“ tvrdí Europol.

Šírenie detskej pornografie

Počas pandémie tiež posilnilo šírenie snímok sexuálneho zneužívania detí a online vysielania takéhoto konania.

Podľa správy Europolu kríza spôsobená koronavírusom „odhalila mimoriadny nárast online distribúcie“ spomínaného materiálu.

Viac k témam: koronakríza, Koronavírus, kybernetické hrozby, kybernetické útoky, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Europol varuje pred kyberzločincami, počas pandémie šíria dezinformácie a snažia sa obohatiť © SITA Všetky práva vyhradené.