EÚ zatiaľ nestiahne diplomatické misie z Kyjeva, Borrell vyzval na deeskaláciu napätia

Správy Svet

13.2.2022 (Webnoviny.sk) – Európska únia (EÚ) nezatvára svoje diplomatické misie na Ukrajine. V sobotu to vo vyhlásení, ktoré na svojej webstránke zverejnila Rada EÚ, uviedol vysoký predstaviteľ únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Jeho vyhlásenie prišlo v čase, keď niektoré krajiny na čele so Spojenými štátmi obmedzili svoju diplomatickú prítomnosť na Ukrajine a mnohé ďalšie vydali cestovné varovania pre obavy z možnej ruskej invázie.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Naše diplomatické misie sa nezatvárajú. Zostávajú v Kyjeve a naďalej pôsobia na podporu občanov EÚ a v spolupráci s ukrajinskými orgánmi. Prítomnosť personálu a cestovné rady pre občanov EÚ sa podľa potreby upravujú, aby sa zohľadnili bezpečnostné okolnosti,“ vyjadril sa šéf európskej diplomacie.

Zároveň pripomenul, že EÚ podporuje územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny a diplomatické snahy o deeskaláciu. „Vojenská agresia proti Ukrajine bude mať obrovské následky a vysokú cenu,“ varoval.

Viac k témam: eskalácia napätia, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ zatiaľ nestiahne diplomatické misie z Kyjeva, Borrell vyzval na deeskaláciu napätia © SITA Všetky práva vyhradené.