EÚ očakáva obnovenie transatlantických vzťahov po nástupe Bidenovej administratívy

Správy Svet

2.12.2020 (Webnoviny.sk) – Európska únia vníma očakávaný nástup administratívy novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena ako kľúčový okamih pre obnovenie dobrých vzťahov s USA. Tie v priebehu ostatných štyroch rokov, počas éry Donalda Trumpa, dosť utrpeli.

„Nadišiel čas na opätovné spojenie,“ uviedla v stredu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Európska dvadsaťsedmička“ sa snaží oživiť transatlantickú spoluprácu s USA, ktorá v minulosti dlhodobo vplývala na globálnu diplomaciu. EÚ však uznáva, že budúce vzťahy bude musieť prispôsobiť multipolárnemu svetu, v ktorom sa čoraz väčším hráčom stáva Čína.

Partnerstvo EÚ a USA

Predseda Európskej rady Charles Michel už minulý týždeň vyhlásil, že v meniacom sa svete bude partnerstvo EÚ a USA dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

„Potrebujeme chrániť našich občanov, oživiť ekonomiky, zastaviť globálne otepľovanie a vytvoriť bezpečnejší svet. EÚ a USA budú mať vždy väčší vplyv pri spoločných krokoch,“ povedal Michel.

Trump sklamal

EÚ sa v ostatných rokoch často sťažovala na zhoršenie vzťahov s USA pod vedením Trumpa a dúfa, že po nástupe Bidena opäť nadviaže na transatlantické väzby, aké boli za čias Baracka Obamu. V uplynulých štyroch rokoch sa obe strany nezhodli vo viacerých kľúčových otázkach vrátane obchodu, bezpečnosti a zmeny klímy.

Trump počas pôsobenia v Bielom dome viackrát sklamal predstaviteľov EÚ, napríklad zavedením rôznych ciel na európske produkty, odstúpením od parížskej klimatickej dohody alebo iránskej jadrovej dohody.

Viac k témam: klimatické zmeny, medzinárodné vzťahy, obchod
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ očakáva obnovenie transatlantických vzťahov po nástupe Bidenovej administratívy © SITA Všetky práva vyhradené.