Estónsky minister financií Martin Helme po škandalóznych výrokoch o Bidenovi zostáva vo funkcii

Správy Svet

10.11.2020 (Webnoviny.sk) – Estónsky minister financií Martin Helme v utorok prežil parlamentné hlasovanie o vyslovení nedôvery. Líder populistickej Estónskej konzervatívnej ľudovej strany (EKRE) čelil tlaku na odchod po škandalóznych vyjadreniach o amerických prezidentských voľbách.

Návrh na jeho odvolanie podporilo 46 poslancov. V 101-člennom zákonodarnom zhromaždení tak nezískal potrebnú väčšinu 51 hlasov.

Otec Mart odstúpil z funkcie

Martin Helme počas víkendu uviedol, že nemá pochybnosti o sfalšovaní prezidentských volieb v USA. V rovnakej rozhlasovej šou s ním vystúpil aj jeho otec Mart Helme, ktorý vo vláde zastával post ministra vnútra.

Novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera označil za „skorumpované postavy“ bez poskytnutia podrobností alebo dôkazov. Za svoje výroky si aj on vyslúžil silnú kritiku a v pondelok sa vzdal funkcie.

Zapletení v rôznych škandáloch

Populista Mart Helme je spoluzakladateľom EKRE, ktorá vo vlaňajších voľbách skončila na treťom mieste. V júli zasadol na predsednícku stoličku v strane jeho syn Martin.

Obaja boli v ostatných rokoch v Estónsku zapletení do rôznych politických škandálov pre ich kontroverzné verejné komentáre.

Viac k témam: prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Estónsky minister financií Martin Helme po škandalóznych výrokoch o Bidenovi zostáva vo funkcii © SITA Všetky práva vyhradené.